Valitse kasvit huolellisesti

Muutama iso pensas, paljon pieniä pensaita ja perennoja sekaisin. Jos pihalle haluaa puun, kannattaa laji valita tarkkaan, älä anna lopullisen kasvukoon yllättää. Monista tunnetusti kookkaista kasveista on saatavissa myös pieni versio, kuten heisiangervoista, kanukoista, pensasruusuista ja hortensioista. Pienessä pihassa kannattaa olla myös jotain ikivihreää.

purppuraheisiangervo 'Diabolo' vs. Little Devil
Länneneheisiangervon tumma purppurapunalehtinen muunnos 'Diabolo' kasvaa yli kaksimetriseksi. Little Devil™ on noin metrin korkuinen, tummanpuhuva purppuraheisiangervo. Kesäkuussa aukeavat, vaaleanpunertavat kukat nousevat upeasti esille tummasta taustastaan. Helppohoitoinen ja kompaktinkokoinen pensas.

kanukka ’Sibirica’ vs. Firedance
Korallikanukka 'Sibirica' kasvaa kahdesta kolmeen metriä korkeaksi. Lännenpensaskanukka Firedance™ sopii hyvin taustapensaaksi matalahkoon ryhmään. Pienikasvuinen, reilun metrin korkea, vihreälehtinen pensas kukkii valkoisin pienin kukinnoin, marjat ovat koristeellisen valkoisia. Punainen syysväri lisää pensaan mielenkiintoa.

puistoruusu ’Ilo’ vs. Easy Elegance® ruusu Head Over Heels
'Ilo' ruusu voi kasvaa kaksi metriä korkeaksi ja leveäksi. Omajuurinen Head Over Heels ruusu kukkii kerrotuin, vaaleanpinkein kukin. Kukat vaalenevat vanhetessaan. Noin metrinkorkuisella pensaalla on kiiltävä, tummanvihreä lehdistö.

syyshortensia ’Limelight’ vs ’Little Lime’

'Limelight' voi kasvaa 1,5-2 metriä korkeaksi. Syyshortensia ’Little Lime’ on pienikasvuinen versio upeasti kukkivasta ’Limelight’-hortensiasta. ’Little Lime’ kukkii erittäin runsaasti: avautuessaan kukat ovat limenvihreät, vanhetessaan ne muuttuvat punertaviksi. Korkeutta pensaalle tulee reilun metrin verran.

Älä unohda kolmiulotteisuutta

Tilaa on myös ylhäällä - yllättävän paljon. Hyödynnä köynnösten suuri joukko, ohjaa katsetta ylöspäin ja tuo pihaasi myös vertikaalisia elementtejä.
Pienessä pihassa toimii hyvin köynnökset, jotka lakastuvat talveksi. Ne eivät pääse röyhähtämään liian isoiksi ja karkaamaan naapurin puolelle.
Hyödynnä kärhöjen suuri värivalikoima ja tasapainota kokonaisuutta vehreällä humalalla.

Istuta osa taimista siirreltäviin ruukkuihin

Puutarhan ilme muuttuu ja elää, kun osa taimista onkin astioissa. Myös astian valinnalla pystyy leikittelemään: pyöreää matalaa, korkeaa kapeaa – ilme on erilainen.


Astia on varsin arvaamaton talvetuspaikka monille monivuotisille kasveille. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta! Monet angervot ja marjapensaat ovat sitkeitä talvehtijoita myös vaativimmissa olosuhteissa.

Pidä väripaletti hillittynä

Pienessä tilassa koko tila aukeaa usein kerralla. Jos väripaletti on monenkirjava, voi pihasta tulla levoton. Valitsemalla muutama väri vihreän lisäksi, pysyy kokonaisuus hallinnassa. Jos rakastat värejä ja yltäkylläisyyttä, lisää värejä pihaasi vaikka kesäkukka-amppeleiden muodossa.

Älä pelkää muutosta

Jos edellisvuosien kasvivalinnat eivät olekaan osuneet nappiin, älä pelkää kaivaa kasveja ylös ja istuttaa jotain parempaa tilalle – puutarha kasvaa ja kukoistaa muotoaan muuttaen!


Kokeile tämän kevään uutuuksista esimerkiksi sirorakenteista Bloomerang® Dark Purple pikkusyreeniä, Newport Dwarf pikkukeijuangervoa ja pienikasvuisia Revontuli-sarjan musta-aronioita.