Siirry pääsisältöön

Meistä

Puutarha Tahvoset Oy

Puutarha Tahvoset Oy on erikoistunut koriste- ja hyötykasvien astiataimituotantoon ja tukkumyyntiin. Lisäksi viherrakentamisen tarpeisiin kasvatetaan isokokoisia puita, havuja ja paljasjuurisia taimia. Suurin osa kasveista on omaa tuotantoa. Valikoimaa täydentävät sekä kotimaassa että ulkomailla tuotetut kasvit.

Pyrimme jatkuvasti etsimään maailmalta kasviuutuuksia, joilla haluamme ilahduttaa ja monipuolistaa suomalaista puutarhakulttuuria. Yhteistyökumppaneihimme Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kuuluu eturivin taimituottajia ja jalostajia, joiden kanssa yhteistyö on kestänyt jo vuosia.

Tuotevalikoimaan kuuluu yli 800 eri kasvilajiketta, joista 85 prosenttia on omaa tuotantoa. Taimistolta toimitetaan vuosittain yli 800 000 astiatainta ja yli miljoona varmennettua mansikantainta puutarhamyymälöihin, viherrakennuskohteisiin ja viljelijöille eri puolelle Suomea. Noin 5 prosenttia liikevaihdosta muodostuu ulkomaanviennistä. Astiataimia toimitetaan esimerkiksi Ruotsiin ja Baltiaan.

Taimiston tuotantoalueiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 90 hehtaaria. Astiataimituotantoa on noin 13 hehtaarilla. Osa alueista on avomaantuotannossa ja vuoroviljelyssä. Kasvihuonealaa on yhteensä 12 100 neliötä. Taimistolla työskentelee kesäkaudella toistasataa henkilöä ja talvisaikaan noin puolet vähemmän.

Parannamme ja kehitämme tuotantoalueitamme yhä ympäristöystävällisempään suuntaan vuosittain. Uusilla tuotantoalueilla on käytössä kastelujärjestelmät, joissa kastelu toimii suljetussa kierrossa. Kasteluvesi ja ravinteet kerätään talteen ja kierrätetään uudelleen käyttöön. Uuden kastelujärjestelmän avulla kastelu kohdentuu tarkemmin ja on entistä tehokkaampaa.

Puutarha Tahvoset Oy:n omistaa Tomi ja Jyrki Tahvonen. Tomi Tahvonen toimii yrityksen toimitusjohtajana.

Historiaa

Puutarha Tahvoset Oy on toiminut Raaseporin Pohjankurussa jo yli 65 vuoden ajan. Taimiston toiminnasta ja kehittämisestä vastaa toinen sukupolvi ja koko yrityksen viides sukupolvi. Toimitusjohtajan tehtävät siirtyivät taimiston perustajalta Kari Tahvoselta hänen pojalleen Tomi Tahvoselle vuonna 2006.

Taimiston toiminta sai alkunsa vuonna 1956, kun alueelle perustettiin 10 hehtaarin omenatarha. Omenapuun taimia tuotettiin alkuvaiheessa ammattiviljelijöille ja 1970-luvun lopusta alkaen puutarhamyymälöiden kautta myös vähittäisasiakkaille. Nykyään taimistolla on omenatarhaa noin neljän hehtaarin alueella. Tuotannossa on sekä vanhoja että uusia lajikkeita. Omenatuotannon lisäksi omenatarha toimii havaintotarhana ja jaloversojen lähteenä.

Alkuaikoina omenapuiden riviväleissä kasvatettiin erilaisia vihanneskasveja, päätuotteena salaatti. Puutarha Tahvoset oli siihen aikaan Suomen suurin avomaan salaatin tuottaja. Salaattia tuotettiin vuodessa jopa 60 000 kiloa.

Mustaherukan taimista kova kysyntä 1970-luvulla

Taimistolle perustettiin 1970-luvulla 14 hehtaarin mustaherukkaviljelmä koneellista poimintaa varten. Taimistolle hankittiin Suomen ensimmäinen yksityinen marjanpoimintakone. Samalla alkoi valtava kysyntä mustaherukantaimista, ja silloin päätettiin aloittaa mustaherukan laajamittainen taimituotanto.

Mansikan varmennettu taimituotanto ja marjatuotanto aloitettiin 70-luvulla. Mansikan viljelyä varten hankittiin 20 hehtaaria lisämaata Kiilasta. Lisäksi vuokrattiin peltoa, joka on nykyisin hedelmäpuuntaimien ja muiden taimien avomaanviljelyssä. Marjatuotanto lopetettiin vuonna 1995, mutta varmennettua taimituotantoa on taimistolla edelleen. Tuotanto on siirtynyt pääosin avomaalta kasvihuoneisiin.

Koristekasvien astiataimituotanto alkoi vuonna 1980

Mustaherukan lajikevalikoima laajeni vähitellen, mutta herukan viljelystä luovuttiin vuonna 1980. Silloin tehtiin yrityksen kannalta tärkeä päätös siirtyä kaupalliseen koriste- ja hyötykasvien astiataimituotantoon. Yrityksellä on näin ollen astiataimien tuottamisesta ja toimittamisesta jo yli 40 vuoden kokemus.

Jyväskylässä sijaitseva ja Tahvosten suvun perustama puutarhamyymälä Viherlandia halusi valikoimiinsa astiataimia. Tähän kysyntään vastattiin aloittamalla astiataimituotanto Pohjankurussa. Taimiston pellot eivät olleet tarpeeksi hyviä perinteisten paljasjuuristen taimien tuotantoon.

Alppiruusujen kasvatus alkoi 1980-luvun puolessa välissä. Yli kymmenen vuotta kestävän vaativan kehitysvaiheen jälkeen luotiin kasvatustekniikka, jolla tuotetaan Suomen oloihin soveltuvia alppiruusuja. Puutarha Tahvoset on Euroopan pohjoisin alppiruusuja tuottava taimisto, joka tuottaa suurimman osan suomalaisista alppiruusuista.

Taimituotanto laajeni 1990- ja 2000-luvuilla

Koristekasvien astiataimituotanto kasvoi vähitellen. Lisäksi omena- ja koristepuiden peltoviljelyä varten hankittiin 1990-luvulla Hassenpelloksi kutsuttu 10 hehtaarin alue.

Vuonna 2004 ja 2008 rakennettiin uudet viiden hehtaarin kokoiset alueet astiataimituotantoa varten. Näillä alueilla tuli käyttöön uusi tuotantomenetelmä sekä veden kierrätysjärjestelmä. Myös vuonna 2013 otettiin käyttöön uusi tuotantoalue.

Alla taimiston esittelyvideo. Tästä klikkaamalla linkki aukeaa YouTubeen.