Pensashanhikit (Dasiphora fruticosa) ovat helppohoitoisia pensaita. Vähälläkin hoidolla ne jaksavat kukkia keskikesästä myöhäiseen syksyyn. Hanhikit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvualustan suhteen ne ovat hyvin vaatimattomia – ainoastaan jäykkä savimaa ja kostea kasvupaikka eivät sovi pensashanhikeille. Ne sietävät kuivaa ja hiekkapitoistakin maata, joten nirsoja ne eivät ole. Aurinkoisella paikalla multavassa maassa pensaista kasvaa tuuheita ja runsaasti kukkivia.

Pensashanhikit ovat monikäyttöisiä pensaita. Ne sopivat hyvin yksittäin, ryhmissä, peittopensaiksi rinteeseen tai aidanteeksi. Hanhikit eivät kuitenkaan kestä aurauslumia, joten paikkaa valitessa tämä kannattaa huomioida.

Pensashanhikit pysyvät elinvoimaisina, kun pensasta leikataan vuosittain kevyesti harventaen. Vanhoja oksia poistetaan keväällä ennen silmujen puhkeamista. Runsainta kukinta on 2-3-vuotiaissa pensaissa. Hanhikit kestävät myös alasleikkauksen, mutta uusiutuminen on hidasta.

Pensashanhikit puhkeavat lehteen verraten myöhään, lukuun ottamatta ’Tervola’ -lajiketta. Hieman risuisen pensaan juurelle voikin kasvattaa keväisiä sipulikukkia, jotka lakastuessaan jäävät tuuhean pensaan piiloon.

Värikästä syksyä!

dasiphora_fruticosa_McKays_white_220

valkoinen 

’Abbotswood’

Rennohkoversoinen, runsaasti versova ja korkeuttaan leveämpi pensas. Puhtaanvalkoiset kukat ovat isot, sinivihertävät lehdet pienehköt ja kapeat.
korkeus 100 cm

Creme Brule™ ’Bailbrule’

Pystykasvuinen, pyöreähkö pensas. Kirkkaanvalkoiset, kerrotut kukat puhkeavat aikaisin. Näyttävät, tummanvihreät lehdet
korkeus 100 cm

’McKay’s White’

Tiivis, pallomainen pensas. Kermanvalkoiset kukat aukeavat keskikesällä. Kaunis, tummanvihreä lehdistö.
korkeus 50-100 cm

‘Snow Flake’

Tiheä ja pystyhaarainen, melko tuuheakasvuinen. Suurehkot, puhtaanvalkoiset kukat aukeavat heinäkuun alussa, mutta kukinta on runsainta vasta elo-syyskuun vaihteessa. Tummanvihreät lehdet ovat kookkaammat kuin useimmilla muilla lajikkeilla.
korkeus 80 cm

‘Tilford Cream’

Hyvin tiheä ja pallomainen pensas. Kermanvalkoiset kukat ovat suuret ja hieman kurttuiset. Erittäin pitkä kukinta-aika. Lehdistö on kauniin tummanvihreä.
korkeus 50 cm

dasiphora_Goldfinger_220

keltainen 

’Goldfinger’

Pystykasvuinen, vanhemmiten kaartuvaoksainen ja leveä pensas. Kukkii suurin, keltaisin kukin erityisen runsaasti heinäkuun alusta jopa lokakuun loppupuolelle. Kirkkaanvihreät, isot lehdet.
korkeus 100 cm

’Kobold’

Tuuhea, tiheä ja pallomainen pensas. Pensas kukkii raikkaan sitruunankeltaisin kukkasin. Vaaleanvihreät lehdet puhkeavat varhain.
korkeus 80cm

’Tervola’

Pystykasvuinen, korkea pensas. Heinäkuulla aukeavat kukat ovat kullankeltaiset. Kiiltävän vihreät lehdet puhkeavat hyvin aikaisin.
korkeus 150 cm

’Limelight’

Tiheä, pallomainen pensas. Vaaleankeltaiset, limenvihreään vivahtavat kukkaset. Lehdistö on siro ja mattapintainen.
korkeus 60 cm

mango_tango_220

oranssi 

’Mango Tango’

Tiiviskasvuinen, pyöreähkö pensas. Voimakkaan oranssinkeltaisina aukeavat kukat vaalenevat hieman kukinnan edetessä. Pensaalla on kirkkaan vihreä lehdistö.
korkeus 50-100 cm

’Red Robin’

Hidas- ja rentokasvuinen, tiivis pensas. Heinä-elokuun vaihteessa puhkeavat näyttävät, kirkkaanpunaiset kukat. Lehdet ovat pienet ja kapeat.
korkeus 50-100 cm

dasiphora_pink_paradise_220

vaaleanpunainen 

’Lovely Pink’

Nuorena pystykasvuinen pensas lamoaa vanhemmiten. Voimakkaan vaaleanpunaiset kukat puhkeavat kukkaan heinäkuussa. Lehdet ovat vaaleanvihreät ja pienet.
korkeus 50-100 cm

’Pink Paradise’

Pystykasvuinen pensas. Pensas kukkii runsaasti suurin, puolikerrotuin pinkein kukin heinäkuun puolesta välistä alkaen. Raikkaan vihreä lehdistö
korkeus 50-100 cm