Puutarha Tahvosten uutuuskasvit painottuvat kukkiviin ja helppohoitoisiin pensaisiin. Upeilla uutuushortensioilla tuot puutarhaasi rehevää runsautta ja värikäslehtisillä pensailla ripauksen trendikkäitä tulensävyjä. Syötävään puutarhaan löytyy uutuuksia niin ympäröivän luonnon asukkaille kuin omaan suuhun laitettavaksi. Houkuttele pölyttäjät puutarhaan matalakasvuisilla syyssyriköillä ja herkuttele itse uusilla karviaislajikkeilla. Tee ilmastoteko ja istuta puu.

Viimevuosien myötä lähiympäristö on alkanut kiinnostaa yhä useampaa. Ulkotilat on haluttu ottaa paremmin käyttöön. Ulkona halutaan viihtyä ja omat kiinnostuksenkohteet näkyvät selvemmin pihoissa ja puutarhoissa. Toiminnot kietoutuvat yhteen ja tilat soljuvat luontevasti. Kasvillisuudella rakennetaan kaunista ja kestävää, luonnollista ja monipuolista. Kasvivalinnoissa huomioidaan monikäyttöisyys, syötävä voi olla myös kaunista ja koristeellista.

Syötävää puutarhan kaikille käyttäjille

Oman sadon kasvattaminen on palkitsevaa. Pieneltäkin pihalta voi saada mukavan lisän ruokapöytään. Ruuan terveellisyys ja onnistumisen riemu motivoivat viljelypuuhiin. Älä unohda puutarhan pikkuotuksia – monipuolisesta kasvivalikoimasta hyötyvät ihmisen lisäksi myös muut puutarhan käyttäjät. Puutarha on täynnä elämää.

Uudet matalakasvuiset, runsaasti kukkivat syyssyrikät ovat loppukesän perhosmagneetteja. Upean väriset kukinnot, kompaktin kokoiset ja helppohoitoiset pensaat lunastavat paikkansa puutarhassa kuin puutarhassa. Nopeakasvuiset pikkupensaat kukkivat heinäkuulta pitkälle syksyyn. Nämä syrikät ovat ihanteellisia omana ryhmänään, mutta sopivat hyvin myös esimerkiksi perennapenkkiin. Tiivis ja tasakokoinen pensas harmaanvihertävine lehtineen näyttää hyvältä myös ruukussa. Butterfly Candy® syyssyrikkäsarjaan (Buddleja davidii) kuuluu viisi eriväristä lajiketta:

tummanvioletti Little Purple
vaaleanvioletti Lila Sweetheart
valkoinen Little White
violetinsininen Little Lila
vaaleanpunainen Little Pink

Ruby Spice valkokletran (Clethra alnifolia) vaaleanpunaiset, tuoksuvat kukinnot aukeavat heinä-elokuussa ja kukinta kestää noin kuukauden. 5-10 cm pituiset, kapeat kukinnot houkuttelevat makealla tuoksullaan perhosia. Aluksi pystykasvuisen, myöhemmin sivuille siirottavan, pyöreähkön pensaan lehdet ovat kiiltävän vihreät.

Uudet karviaislajikkeet (Ribes uva-crispa), punainen Captivator ja keltainen Invicta, tuovat mukavan lisän kapeaan karviaisvalikoimaan. Captivatorin marjat ovat makean mehukkaat ja pensas on lähes piikitön. Invictan suuret, vihertävänkeltaiset marjat ovat maukkaan miedonkirpeitä. Karviaiset sopivat syötäväksi sellaisenaan tai hillojen ja marmeladien valmistamiseen.

Talvenkestävä Guna viiniköynnös (Vitis sp.) on latvialainen hybridilajike. Tarhaojukkaviineihin kuuluva lajike sopii kasvatettavaksi suojaisella paikalla avomaalla tai lämmittämättömässä muovihuoneessa. Melko kookkaat rypäleet ovat punertavia ja maku on makea ja lievähappoinen.

Tsaarittaren Päärynä (Pyrus communis ’Tsarskaja’) on vanha venäläinen lajike, joka tuottaa miedon aromikkaita, suuria ja kauniita hedelmiä. Itsepölytteinen lajike on oiva lisä päärynävalikoimaan.

Tulensävyjä

Trendikkäät, lämpimänä hehkuvat tulensävyt tuot puutarhaasi helposti heisiangervoilla (Physocarpus opulifolius). Leiskuvalehtinen purppuraheisiangervo Spicy Devil® on pyöreähkökasvuinen pikkupensas, jonka pienet ja sirot lehdet puhkeavat oranssin ja keltaisen sävyissä saaden myöhemmin ruosteenpunaisen sävyn. Hieman korkeampi purppuraheisiangervo Magical® Sweet Cherry Tea on alkuun oranssinpunainen. Lehdistö tummuu tummanpurppuraiseksi kasvukauden edetessä. Keltaheisiangervo Lucky Devil® säilyttää raikkaan värinsä koko kasvukauden. Keltainen väri vihertyy hieman, mutta säilyy kuitenkin kirkkaana. Syysvärissään pensas hehkuu oranssina.

Oh Canada® koiranheiden uusi kasvu on kirkkaanpunaista. Ikääntyessään lehdet muuttuvat hehkuvan keltaisiksi ja syysväri on oranssipunainen. Liekehtivä pensas kukkii valkoisin kukin alkukesällä ja kirkkaanpunaiset marjat koristavat pensasta pitkälle syksyyn.

Kaunista ja helppohoitoista

Mitäpä olisi kevät ilman Tahvosten hortensiauutuuksia. Uutuusvalikoimasta löytyy mielenkiintoisia ja värikkäitä lajikkeita kolmesta eri hortensiaryhmästä: jalohortensia, safiirihortensia sekä syyshortensia.

Pop Star® jalohortensia (Hydrangea macrophylla) on Endless Summer® hortensioihin kuuluva uutuus. Kompaktikasvuinen ja erittäin runsaasti kukkiva jalohortensia kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Maan pH-arvo vaikuttaa siihen, kukkiiko kasvi sinisillä (hapan) vai vaaleanpunaisilla (neutraali) kukilla. Myös Flair&Flavours® safiirihortensiauutuksilla (Hydrangea serrata) maan pH-taso vaikuttaa kukintaan. Blackberry Pie kukkii näyttävästi violetinpunaisilla kukkasilla ja Strawberry n Cream voimakkaan pinkein, lähes punaisin kukin. Kukinnot muodostuvat keltakeskustaisista laitakukista ja pitsimäisestä keskustasta.

Tummanpuhuvan tiiviskasvuisen Daredevil safiirihortensian lehdet ovat erityisen tummat, happamassa maassa lähes mustat. Voimakkaan pinkit kukinnot muuttuvat vanhemmiten tummanpunaisiksi.

Raikkaan valkoinen Polar Bear syyshortensia (Hydrangea paniculata) ja limenvihreä-valkea Limelight Prime® syyshortensia ovat vahvaversoisia hortensioita, joilla molemmilla kukinto saa vanhetessaan hennon punaisen sävyn. Little Lime® Punch ja Quick Fire Fab® ovat erityisen näyttäväkukintaisia, nopeasti punertuvia lajikkeita. Pienehkökasvuinen Little Lime® Punch aloittaa kukintansa limenvihreänä, mutta kukinto muuttuu melko nopeasti valkoisen kautta vaaleanpunaiseksi ja lopulta voimakkaan punaiseksi. Kukinnan eri vaiheet sekoittuvat pensaassa kauniisti. Selvästi korkeamman kasvuston muodostava Quick Fire Fab® kukat puhkeavat valkoisena saaden hennon pinkin sävyjä. Värit syvenevät melko nopeasti voimakkaan pinkiksi ja lopulta punaiseksi. Näyttävät ja helppohoitoiset hortensiat ovat varmoja loppukesän kukkijoita.

Kesäkuun loppupuolella kukinnallaan ihastuttavat rungolliseksi kasvatetut ruusut. Therese Bugnet teresanruusu kukkii tuoksuvin, kerrotuin kukin. Uudet versot ovat voimakkaan punaiset. Toukoniitty blandaruusun kukka on myös vaaleanpunainen, mutta selvästi löyhemmin kerrottu kuin teresanruusun. Kestävistä lajikkeista rungolliseksi kasvatetut ruusut talvehtivat hyvin. Muista poistaa runko- ja juurivesat.

Erityisen kauan kukkivat Double Play® Doozie (Spiraea x) japaninangervo tuo puutarhaan väriä koko kasvukaudeksi. Pyöreämuotoisen pensaan uusi kasvu on kirkkaanpunaista, väri tasoittuu tummanvihreäksi. Pensas kukkii toukokuun lopulta pitkälle syksyyn purppuranpunertavin kukinnoin. Tämä angervo ei tee itävää siementä vaan käyttää kaiken energiansa kukkimiseen. Syysvärissä vaaleankeltaista ja purppuranpunaista.

Istuta puu

Puut ovat olleet näyttävästi esillä viimevuosien istutuskampanjoissa, eikä suotta. Maailma ei pelastu yhdestä puusta, mutta joukossa on voimaa. Puut tekevät hyvää muun muassa sitomalla ravinteita ja kosteutta, luomalla varjoa tasaten lämpötiloja ja ennen kaikkea kasvaessaan ne sitovat ilmakehän hiilidioksidia ja tuottavat happea.

Tahvosten uutuuspuuvalikoimassa on Tsaarittaren Päärynän lisäksi Huurrepaju (Salix daphnoides subsp. acutifolia) ja rungollinen musta-aronia Revontuli Mound® (Aronia melanocarpa). Huurrepaju on kevytilmeinen, riippuvaoksainen puu. Kosteilla kasvupaikoilla viihtyvän puun versojen tumman punaruskeaan kuoreen kehittyy valkoinen, vahamainen huurre, josta puu on saanut nimensä. Pikkupuuksi vartettu musta-aronia Revontuli Mound® muodostaa tiiviin, pyöreäkasvuisen latvuston. Puu kukkii runsaasti valkoisin kukin alkukesällä. Syksyllä lehdet saavat näyttävän oranssinpunaisen syysvärin.