Omenoita on moneen makuun. Toinen tykkää pehmeästä ja makeasta, toinen rapsakasta ja happamasta. Omenapuuvalikoima on suuri ja uusia lajikkeita tulee markkinoille koko ajan lisää. Joskus vanhoja lajeja poistuu tuotannosta ominaisuuksilta parempien lajikkeiden tieltä.
Omenoita kuvaillaan aistinvaraiseen havainnointiin perustuvilla määreillä. Kuvailuissa kerrotaan hedelmän ulkonäöistä, muun muassa väristä, muodosta ja koosta. Mallon rakennetta kuvaillaan muun muassa sen rapeuden, jauhoisuuden ja mehukkuuden suhteen. Maussa maistellaan hapokkuutta, makeutta ja erilaisia aromeja. Etenkin syys- ja talvilajikkeilla tärkeä ominaisuus on myös säilyvyys.
Tässä muutama poiminta uusista lajikkeista.
Kymppi
I-III(IV)
Tämä syyslajike kypsyttää ison, hiukan harjuisen omenan syyskuussa. Hedelmä on pohjaväriltään keltainen ja punaviiruinen peiteväri peittää noin puolet omenasta. Malto on mukavan rapea ja hedelmäisessä maussa ripaus päärynää. Hedelmä säilyy varastossa noin kuukauden.
Safran Pohjola
I-IV (V)
Tummanpunaiset hedelmät ovat keskikokoisia tai suuria, pitkänpyöreitä. Ruvenkestävät hedelmät ovat makeita, mietohappoisia ja hienoaromiasia. Pienehkö ja hyvärakenteinen puu tulee aikaisin satoikään. Syyslajike.
Skandinavian Kaunein
I-II
Kekomaisessa, hieman alaspäin kapenevassa hedelmässä punainen peiteväri peittää omenan lähes kauttaaltaan. Malto on rapea, maultaan miedon aromikas ja makeahko. Sato kypsyy syys-lokakuun vaihteessa ja säilyy jouluun. Myöhäinen syys/talvilajike.
Tohoku
I-II
Syys-lokakuussa kypsyvät hieman kekomaiset omenat ovat suuria ja voimakkaan punaisia. Malto on kiinteää ja maku on hienoarominen ja makea. Sato säilyy varastoituna jouluun. Tämä runsassatoinen, ruvenkestävä lajike on japanilaista alkuperää. Myöhäinen syys/talvilajike.
Valtti
I-III
Litteänpyöreä hedelmä on pohjaväriltään keltainen, mutta punaista peiteväriä voi olla runsaasti. Malto on kellertävä ja erittäin rapea. Maultaan ’Valtti’ on aromikas ja hapokas. Talvilajike.