Esipakatut ryhmäruusut kuuluvat kevääseen. Ne myydään ja istutetaan lepotilaisina ennen lehtisilmujen avautumista. Kohta on aika istuttaa ruusuntaimet maahan – heinäkuu palkitsee kukkaloistolla.
Ryhmäruusuihin kuuluvat suurikukkaiset jaloruusut, tertturuusut ja maanpeiteruusut. Ryhmäruusut koostuvat kahdesta osasta: perusrungosta eli juuristosta sekä jalo-osasta eli siitä, mistä näyttävät kukinnot kasvavat. Jalonnuskohta on tärkeä tiedostaa, koska istuttaessa tämä kohta tulisi saada noin 15 cm maanpinnan alapuolelle. Jalonnuskohta on ryhmäruusujen arin kohta.
Ryhmäruusuille varataan lämmin, suojainen ja aurinkoinen kasvupaikka. Muhevaa, ravinteikasta ja hyvin kalkittua multaa tulisi olla noin 60 cm. Ruusupenkki kannattaa muotoilla matalaksi kummuksi, jotta liika märkyys ei haittaisi talvellakaan.
Ryhmäruusuja myydään esipakattuna sekä yksittäin että useamman taimen nippuun pakattuna. Molemmissa pakkauksissa myytävien ruusujen istutus sujuu samalla tavalla, mutta nipussa myytävät taimet tulee erotella toisistaan ennen muita istutusvalmisteluja.
Paljasjuurisia ruusuntaimia liotetaan vedessä noin puoli tuntia ennen niiden istutusta. Tämän kauempaa juuristoa ei kannata seisottaa vedessä, ettei juuristo vahingoitu. Taimia käsitellessä niille kannattaa tehdä istutusleikkaus, eli poistaa heikot ja vahingoittuneet sekä kuolleet versot. Taimeen jätetään 3-5 vahvinta versoa. Näihin versoihin jätetään 3-5 tervettä silmua. Jos leikkaus arveluttaa, voi sen jättää myöhemmäksi. Kun silmut alkavat puhjeta, on helpompi erottaa elävät versot. Maanpeiteruusuja voi leikata hieman maltillisemmin.
Ruusujen versoja peittää vaha, joka vähentää haihtumista keväällä. Vahaa ei tule poistaa - se tippuu itsekseen, kun silmut puhkeavat ja versot alkavat kasvaa.
Ryhmäruusujen istutusväli on noin 40-50 cm. Tarkista aina lajikkeen kasvukoko ja muokkaa istutustiheyttä tarvittaessa.
Multapenkkiin kaivetaan niin syvä istutuskuoppa tai yhtenäinen ojanne, että jalonnuskohta saadaan jäämään 15 cm maanpinnan alapuolelle. Pitkiä juuria ei tule taivuttaa kuopan pohjalle vaan niitä tulisi tarvittaessa lyhentää varovasti. Kastele ruusu vielä kuopassa ja täytä kuoppa. Maanpinnan voi kattaa halutessa kuorikatteella.
Helli ja hoida kesälläkin
Ruusut rakastavat ravinteita, joten huolehdi hyvästä lannoituksesta koko kasvukauden ajan lannoitevalmistajan ohjeiden mukaan. Lannoitus lopetetaan yleensä heinäkuun lopulla. Elokuussa voi antaa syyslannoitusta parantamaan talvenkestävyyttä. Lannoite ja kasteluvesi kohdistetaan juuristoalueelle, ei kasvustolle. Näin kasvusto pysyy siistinä.
Vartetut ruusut kasvattavat aika ajoin villiversoja, jotka kasvavat suoraan perusrungosta. Ne eroavat muusta kasvustosta ulkonäöllisesti. Villiversot ovat yleensä vaaleanvihreitä, runsaspiikkisiä ja voimakaskasvuisia. Villiversot tulisi poistaa kokonaan mahdollisimman alhaalta, mieluiten perusrungosta saakka.
Kuihtuneet kukinnot kannattaa poistaa pitkän kukinnan varmistamiseksi. Kukinnot leikataan ylimmän viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta tai oman harkinnan mukaan ylempää.
Valmistautuminen talveen
Syksyllä ruusut kannattaa leikata 25-30cm korkuisiksi, tämä helpottaa taimien talvisuojausta. Mahdollinen kuorikate tulee poistaa. Käytetyn katteen voi hyödyntää esimerkiksi kompostoinnissa. Ruusun tyvi mullataan ennen maan jäätymistä. Multaamiseen voi käyttää joko tavallista multaa tai talvisuojausturvetta. Talvisuojaturve ei ime kosteutta, joten se pitää ruusun tyven kuivempana. Maan routaannuttua ruusun voi peittää havuilla tai pakkaspeitteellä.
Uusi kevät koittaa
Multaus hidastaa maan sulamista, joten se tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti keväällä. Havuja voi jättää kasvustojen päälle vielä multauksen poiston jälkeen, sillä ne suojaavat versostoja kuivattavalta kevätauringolta.
Keväinen hoitoleikkaus muistuttaa istutusleikkausta. Se on hyvä tehdä roudan sulettua maasta. Kuolleet, hennot ja vahingoittuneet versot poistetaan kokonaan ja jäljelle jäävät versot lyhennetään jättäen kasvua 3-5 silmua. Ryhmäruusut tarvitsevat kevätlannoituksen, jonka jälkeen lannoitusta jatketaan kesällä lannoitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.