rungollinen_hortensia
Rungollinen syyshortensia 'Pink Diamond' on hyvä suojata tai siirtää viileään varastoon talveksi.

Tuuli riepottelee syksyn viimeisiä lehtiä ja talvi tekee jo kovasti tuloaan – on aika huolehtia arkojen kasvien talvisuojauksesta. Huolellisella talvisuojauksella tai siirtämällä kasvi kylmävarastoon turvataan hyvä talvehtiminen ja ensi kesän kukkaloisto. Jos pihapiirissä liikkuu jäniksiä tai peuroja, kannattaa asentaa myös riittävän korkea verkko kasvien suojaksi.

Pakkaspeitteistä suojaa talvipakkasille

Hortensioita myydään kasvatettuna rungolliseksi pikkupuuksi. Pieneenkin pihaan mahtuva syyskesän katseenvangitsija talvehtii ulkona ilman suojausta vain erittäin suojaisilla paikoilla. Rungolliseksi kasvatetut hortensiat ovat arempia pakkasille ja talven kylmille viimoille kuin vastaavat lajikkeet pensasmallisina.

Jos hortensia on kasvanut kesän ruukussa, voi pikkupuun siirtää ruukkuineen viileään, pimeään varastoon talvehtimaan. Talvikuukausien ajan puuta kastellaan hyvin maltillisesti – mieluummin liian vähän kuin liian paljon, etteivät juuret pääse mätänemään. Jos sopivaa talvetustilaa ei löydy, voi hortensian istuttaa ulos ja suojata huolella.

Maassa kasvava rungollinen hortensia kiedotaan kauttaaltaan huopamaisella pakkaspeitteellä, säkkikankaalla tai usealla kerroksella kasvuharsoa. Ennen suojausta hortensian oksia voi leikata hieman, jotta suojaaminen olisi helpompaa. Mitä kylmemmillä alueilla ollaan, sitä enemmän suojaa talvenarka rungollinen hortensia vaatii. Liian tiukkoja suojauksia kannattaa välttää, jotta ilma pääsee kiertämään eikä suojauksen sisään kerry liikaa kosteutta, jossa taudit ja itiöt viihtyisivät. Juuristoalueen voi suojata puiden lehdillä ja havuilla.

Talvisuojaukset ovat osa puutarhan talvi-ilmettä. Pakkaspeitteeseen tai säkkikankaaseen kiedottu pikkupuu ei välttämättä ole talviaikana silmäähivelevä kaunistus. Käyttämällä hieman enemmän aikaa suojauksen viimeistelyyn, voit saada aikaan mielenkiintoisia luomuksia. Yhdistä suojaukseen havuja tai koivunoksia – käytä mielikuvitustasi ja tee talvisuojauksesta taidetta.