Pienellä pihalla tila meinaa usein loppua kesken. Moni kuitenkin haluaa syksyllä poimia satoa omasta puutarhastaan. Tässä muutama pienen pihan herukkaratkaisu.
Tahvosten valikoimasta löytyy kaksi monilajista herukkapensasta. Jos ei ole tarkoitus poimia herukoita montaa ämpärillistä, mutta vähän kuitenkin, on yhdistelmäpensas hyvä ratkaisu. Pensaasta saa maistiaisia useammasta lajikkeesta, mutta se vie vain yhden pensaan tilan.
Herkkuherukka on yksi tämän kevään uutuuskasveista. Samaan pensaaseen on yhdistetty mietoja, mutta maukkaita herukoita. Valkoisia, vaaleanpunaisia ja vihreitä herukoita tuottava pensas on noin metrin korkuinen. Leveyttä sille tulee saman verran. Valkoiset herukat ovat herukoista ehkä miedoimpia. Lievästi hapokkaat marjat ovat lähikuultavia, koristeellisia ja erittäin hyviä juuri sellaisenaan. Valkoiset marjat jäävät usein linnuiltakin syömättä. Samoin käy viherherukoiden kanssa. Mustaherukkapensaasta löytyneessä värimuunnoksessa on kaikki mustaherukan hyvät ominaisuudet, jopa korkeampi C-vitamiinipitoisuus kuin mustaherukassa. Nämä terveelliset marjat ovat makeanhapokkaita, mietoja ja erittäin hyviä tuoremarjoja. Vaaleanpunainen herukka on myös erittäin hyvä tuoremarja. Kauniit ja koristeelliset marjat muistuttavat maultaan hieman punaherukkaa ollen selvästi miedompia ja makeampia. Nämä kolme eriväristä, mietoa herukkaa muodostavat herkullisen makutrion.
Perheherukasta löytyy herkkuherukkaa enemmän hapokkuutta ja aromikkuutta. Perheherukka on mustan, punaisen ja vihreän herukan yhdistelmä. Reilun metrin korkuinen pensas antaa runsaan sadon. Musta ja punainen sopivat hyvin vaikka mehuksi, toki myös syötäväksi sellaisenaan.
Rungolliset herukat nostavat perinteisen marjapensaan rungon päähän. Tämä vapauttaa tilaa vaikka koristekasveille. Rungollisen herukan voikin istuttaa esimerkiksi perennapenkkiin (huolehdi marjojen tavoitettavuudesta) tai yhdistää matalien pensaiden kanssa raja-aidaksi. Rungollisen herukan etuna on myös se, että marjat pääsee poimimaan selkä suorana.
Uusin herukoiden kasvatusmuoto on niin sanottu terttuherukka, jossa herukkapensasta kasvatetaan viiniköynnöksen tapaan. Tällä uudella viljelytavalla pyritään suuriin ja laadukkaisiin herukkaterttuihin. Laadukkuus menee runsaan sadon edelle. Kasvatus perustuu voimakkaisiin leikkauksiin. Muutamaan säleikköön tuettuun pääversoon kasvatetaan sivuversoja, joita typistetään voimakkaasti. Tähän kasvatustapaan soveltuvat muun muassa punaherukka ’Punahilkka’ sekä valkoherukat ’Lepaan Valkea’ ja ’Piikkiön Helmi’. ’Punahilkka’ on kaunis herukkapensas. Se kukkii punertavin kukkasin ja sen lehdet ovat erityisen tummanvihreät. Marja on hieman pisaranmallinen ja maultaan makeanhapokas. Pensas menestyy vyöhykkeillä I-V. Samoilla vyöhykkeillä menestyvät myös ’Lepaan Valkea’, jonka suurehkot marjat ovat raikkaan makeanhapokkaita ja ’Piikkiön Helmi’, jonka marjat ovat pienehköt ja raikkaan makeat. Tämä kasvatustapa on Suomessa varsin uusi, mutta hyviä kokemuksia on saatu muun muassa Norjassa. Innolla kokeilemaan uutta!