Heinäkuussa kukintaansa aloitteleva pallohortensia (Hydrangea arborescens) on pitkäkestoinen kukkija. Puolivarjoisalla paikalla, tuoreessa ja ravinteikkaassa kasvualustassa kukinnasta saa nauttia heinäkuusta syyskuulle saakka.

Pallohortensia on noin metrin korkuiseksi ja leveäksi kasvava, rehevä, piikitön pensas. Versot ovat pystyjä, hieman yläviistoon siirottavia. Kookkaat, hieman herttamaiset lehdet ovat heleänvihreitä. Lehdet kellertyvät hieman ennen putoamistaan syksyllä, mutta merkittävää syysväriä sillä ei ole. Tiiviit, pallomaiset latvahuiskilokukinnot koostuvat pienistä, neuvottomista kukista.

Pallohortensiat viihtyvät parhaiten puolivarjossa, jossa keskipäivän aurinko ei pääse porottamaan liian kuumasti. Pensaan voi istuttaa aurinkoisempaankin paikkaan, kunhan huolehtii, että kasvualusta on tuoretta ja hieman kosteutta pidättävää, sillä suurilehtinen pensas haihduttaa runsaasti. Pallohortensia menestyy parhaiten happamassa, humuspitoisessa maassa, jossa riittää ravinteita rehevään kasvuun.

Pallohortensia on kaunis yksittäin ja omana ryhmänään, se sopii istutettavaksi myös pensas- ja perennaryhmiin tai havujen joukkoon. Siitä saa erittäin näyttävän, kukkivan aidanteen. Istuta pallohortensiat noin 70-100 cm välein.

Perinteisesti pallohortensiat leikataan alas vuosittain. Nopeakasvuinen pensas kukkii saman vuoden versoilla. Vaihtoehtoisesti pensaasta voidaan leikata vain talven jäljiltä kärsineet oksat. Kukinnan ollessa parhaimmillaan reheväkasvuisesta pallohortensiasta riittää kukkia myös maljakkoon.

Pallohortensia kasvaa luonnonvaraisena muun muassa Pohjois-Amerikassa. Monet lajikkeet ovatkin lähtöisin juuri sieltä.

Pallohortensioita on markkinoilla ilahduttava valikoima, eikä kukinnon väri rajoitu vain valkoiseen.

’Annabelle’

80-120 cm korkeaksi kasvava lajike kukkii heinäkuulta pitkälle syksyyn valkoisin, mietotuoksuisin, noin 20 cm levein kukinnoin. Kukinnot koostuvat 12-20 mm halkaisijaltaan olevista neuvottomista kukista.

’Annabelle’ -lajike on löydetty Pohjois-Amerikan Illinoista, Annan kaupungista, jonka alueella pallohortensia kasvaa luonnonvaraisena. Sen historia tunnetaan 1910-luvulta saakka.

Pink Annabelle® 'NCHA2'

Tumman pinkit nuput avautuvat kirkkaan pinkeiksi kukiksi, jotka vaalenevat vanhetessaan ja vihertyvät hieman. Runsaskukkainen ja vahvaversoinen pensas kantaa suuret kukinnot pystyssä päin. Lehdistö on tummemman vihreä kuin valkokukkaisilla lajikkeilla. Lajike kuuluu Proven Winners® kasvikokoelmaan.

Pink Annabelle on kehitetty Pohjois-Amerikassa luonnonvaraisena kasvaneesta vaaleanpunaisesta värimuunnoksesta.

Sweet Annabelle® 'NCHA4'

Erityisen suuret kukinnot ovat hennon vaaleanpunaiset saaden vanhetessaan kauniin vihertävän sävyn. Tukevaversoinen lajike kukkii runsaasti ja pitkään. Kukinnot sopivat erityisen hyvin leikko- ja kuivakukiksi. Kuuluu Proven Winners® kasvikokoelmaan.

Ruby Annabelle® 'NCHA3'

Tumman burgundinpunaisista nupuista avautuvat kaksisävyiset, kirkkaan rubiininpunaiset kukat, jotka haalistuvat kukinnan edetessä. Lehdet ovat erityisen tummia ja varret ovat vahvoja. Kuuluu Proven Winners® kasvikokoelmaan.

Lime Rickey 'SMNHALR'

Erittäin tukevaversoinen ja pystykasvuinen lajike, jonka kukinnot ovat suuria, litteänpyöreitä. Raikkaan limenvihreät kukinnot kestävät hyvin piiskaavaakin sadetta. Kuuluu Proven Winners® kasvikokoelmaan.

Strong Annabelle® 'Abetwo'

Erittäin suurikukkainen ja tukevaversoinen pallohortensia. Kukinnot ovat nuppuisina vihertäviä, mutta muuttuvat avautuessaan valkoisiksi ja jälleen vihertäviksi vanhetessaan. Kuuluu Proven Winners® kasvikokoelmaan.