Aurinko pimenee täydellisesti 8.4.2024. Se ei näy Suomessa, mutta Tahvosten kevään uutuusjalohortensia Eclipse® (suom. auringonpimennys) näkyy – näkyyköhän sinunkin puutarhassasi?

Eclipse® on maailmanlaajuinen uutuus, joka Tahvosilla on ilo esitellä omasta tuotannostaan. Eclipse® kuuluu First Editions® tuotesarjaan, joka esittelee ja tuo markkinoille uusinta uutta. First Editions® luottaa pitkiin jalostusprosesseihin, tarkkaan testaukseen ja laadunvalvontaan, jotta lopputuote on kuluttajalle palkitseva.

Tämä hortensia tuo kasvimaailmaan jotain todella uutta. Eclipse® on erityisen tummalehtinen hortensia, jonka lehdet myös säilyvät mustanpuhuvina koko kasvukauden. Lajikkeen jalostuksessa on panostettu erityisesti lehtien terveyteen, koska ne näkyvät puutarhassa koko kasvukauden. Noin metrinen jalohortensia myös kukkii kauniisti. Kukintojen voimakas väri on happamassa maassa hieman violettiin taittava ja neutraalissa maassa kirkkaan karpalonpunainen. Kukinnot kestävät erityisen hyvin leikkokukkana.

Eclipse® jalohortensia tuo reippaasti väriä istutuksiin, ja tumma lehdistö antaa hyvän taustan kukinnoille. Pensas sopii aurinkoiseen ja kuumaankin paikkaan, mutta menestyy hyvin myös viileämmässä, puolivarjoisessa paikassa. Helppohoitoinen pensas sopii tiiviin kasvumuotonsa ansiosta kasvatettavaksi ruukussa.

Eclipsen matka siemenestä nimetyksi lajikkeeksi

Eclipse® hortensialla on takanaan pitkä matka. Lajike on saanut alkunsa Bailey Innovations™ jalostusohjelmasta David Robertsin johdolla. Mikään ei tapahdu kovin nopeasti. Lue, kuinka kaikki sai alkunsa ja miten, vaihe vaiheelta, asia eteni.

Vuosi 2016

Kesällä 2016 Bailey Innovations™ tiimin risteytysten siemenet kehittyivät.
Syksyllä nämä siemenet kerättiin talteen ja siemenerä sai koodinimen HM17-R5.
Talven aikana siemenerä kylvettiin ja ne itivät ja kasvoivat siementaimiksi.

Vuosi 2017

Lopputalvella/alkukeväällä: Kylvöksestä valittiin tummalehtiset taimet, jotka koulittiin yksittäin kennoihin.
Myöhäiskeväällä kennotaimet koulittiin yksittäin isoihin astioihin. Jokainen taimi sai oman yksilöintinumeronsa.
Kesällä taiminumero HM17-R5-06 valittiin jatkoon sen tumman lehtivärin ja karpalonväristen, pyöreähköjen kukintojen vuoksi. Koska taimi kukki jo yksivuotiaana, se indikoi remontoivaa kukintaa ja sillä arveltiin olevan potentiaalia myös jatkuvakukintaisuuteen.

Vuosi 2018

Keväällä taiminumero HM17-R5-06 otettiin mukaan alasleikkausarviointeihin, jossa mitattiin uudelleenkukintaa. Tämä testi tehdään yleensä pisimmälle päässeille risteytyksille, jotta varmistutaan, että ne kannattaa ottaa mukaan tuotantokokeisiin.
Kesän alasleikkauskokeessa hortensia leikattiin alas noin 7-10 cm korkeudelta. Tämän jälkeen odotetiin, mitkä yksilöt kukkisivat uudestaan, ja näistä parhaat yksilöt pääsivät tuotantokokeisiin.

Vuosi 2019

Keväällä kymmenen HM17-R5-06 kloonia otettiin tuotantokokeisiin Georgiassa (Yhdysvallat). Näissä kokeissa mitattiin, kuinka kauan kloonilla meni aikaa saavuttaa täysi kukintavaihe, kuinka kauan kukinta kesti, kauanko uudelleenkukinta kesti sekä tunnistettiin mahdolliset taudit ja tuotantoon liittyvät ongelmat.
Keskikesällä HM17-R5-06 sai koenimen Eclipse® peitottuaan muut tummalehtiset hortensiakandidaatit.
Syksyn aikana Eclipse® -hortensioita istutettiin eri puolelle Minnesotaa (Yhdysvallat) kylmänkestävyystesteihin (USDA 4, noin -30- (-40 C).

Vuosi 2020

Eclipse® selvisi kylmänkestävyystesteissä hyvin ja tuotantokokeet jatkuivat keväällä Minnesotassa ja jatkuvakukintaisuustestit Georgiassa.
Syksyllä Eclipse® istutettiin Bailey Innovation™ keskukseen ja Minnesotaan. Klooneja istutettiin Minnesotaan ja Oregoniin (Yhdysvallat) testeihin ja lisäämistä varten. Eclipse® valittiin virallisesti mukaan First Editions® Shrubs and Trees -sarjaan.

Vuosi 2021

Tuotantokokeet ja kasvatuskokeet jatkuivat keväällä, samoin taimien varastomäärän kasvattaminen.
Kesällä vertailukokeissa tarkistettiin Eclipse®:n edut verrattuna muihin tummalehtisiin lajikkeisiin. Eclipse® säilytti tumman lehtivärinsä verrokkien muuttuessa ajan myötä vihreiksi.

Vuosi 2022

Tahvoset tuli mukaan prosessiin kevättalvella 2022, kun hortensioiden pikkutaimia toimitettiin lisenssituottaja Puutarha Tahvosille. Keväällä taimia istutettiin ulos testeihin ja emotaimiksi ja pistokaslisäys aloitettiin.

Tuotanto- ja vertailukokeet jatkuivat osoittaen hyviä talvehtimisominaisuuksia. Baileyn First Editions® -markkinointitiimi alkoi kehittää myynninedistämissuunnitelmaa ja -materaalia Eclipse®:n tulevaa lanseerausta varten.

Vuosi 2023

Keväällä edelleen käynnissä olevat kokeet osoittivat Eclipse®:n ainutlaatuisten ominaisuuksien pysyvän johdonmukaisina. Bailey ja First Editions® lisenssituottajat lisäsivät taimia kevään 2024 markkinoillelaskua silmällä pitäen. Markkinointiponnistelut jatkuivat, Eclipse® esiteltiin tukkuasiakkaille.
Tahvosilla talvehtiminen sujui hyvin, eikä talvivaurioita tullut. Myöhäinen keväthalla tosin kuritti hieman uutta kasvua. Syksyllä Tahvoset esitteli Eclipse®:n tulevan kauden uutuutena omille tukkuasiakkailleen.

Vuosi 2024

Eclipse® esiteltiin Euroopan markkinoille IPM-tapahtumassa tammikuussa 2024. Eclipse® palkittiin IPM Neuheit 2024 -palkinnolla. Helmikuussa Tahvoset esitteli uutuuden kuluttajapuolelle.

Taimet saapuvat kevään ja kesän aikana hyvin varusteltuihin myymälöihin. Kysy lisää puutarhakauppiaaltasi ja jatka Eclipse®:n tarinaa omassa puutarhassasi!