Pensasangervot ovat monikäyttöisiä ja helppohoitoisia koristepensaita. Pensasangervojen runsaasta lajikevalikoimasta löytyy tiheäkasvuisia maanpeittäjiä, nopeakasvuisia aidannekasveja sekä yksittäiskasveiksi sopivia lajikkeita. Yhteistä näille kaikille on runsas kukinta ja helppohoitoisuus. Istuttamalla eri lajikkeita samaan puutarhaan saadaan kukinnasta nauttia kesäkuun alusta syksyyn asti.

Hyviä maanpeittäjiä

Laajasta pensasangervojen ryhmästä löytyy matalia ja tiheitä pensaita, jotka sopivat erityisen hyvin maanpeittäjiksi. Näiden pensaiden alla rikkaruohot eivät pääse valon puutteessa kasvamaan. Hyviä maanpeittäjiä ovat muun muassa verhoangervot, koivuangervot ja erilaiset japaninangervot. Näiden pensaiden kukinnot ovat litteitä ja leveitä huiskiloita. Kukat kehittyvät saman vuoden versoihin, joten kukinta ei kärsi, vaikka pensaat leikkaisi joka kevät. Roosat, purppuranpunaiset tai valkoiset kukat puhkeavat keski- ja loppukesällä. Rehevät pensaat ovat näyttäviä myös syksyllä upean syysvärityksen ansiosta.

Tiheäkasvuisia ja valkokukkaisia koivuangervoja käytetään yleisesti massaistutuksissa. Ne ovat vaatimattomia kasvualustan suhteen ja kestävät hyvin aurauslumen painon. Koivuangervojen valikoimasta löytyy myös pirteä keltalehtinen lajike ’Tor Gold’. Rinneangervo muistuttaa koivuangervoa, mutta hieman myöhempään puhkeavat kukat ovat vaaleanpunaiset.

Pallomaiset keijuagervot ovat myös hyvin yleisiä. Pensaan muoto pysyy kauniin pyöreänä ja tiheänä leikkaamatta. Keijuangervo peittää kasvualustan tehokkaasti. Pikkukeijuangervo ’Nana’ jää alle 50 senttiseksi ja sopii pienikasvuisena vaikkapa ruukkuun tai perennapenkkiin. ’Lilly’ ja ’Manon’ ovat tummakeijunangervoja, joiden kukat ja lehdet ovat tummemmat kuin tavallisen keijuangervon.

Ruusuangervojen lehdet ja kukat ovat suuremmat kuin keijuangervojen. Ruusuangervot kukkivat purppuranpunaisin kukin heinäkuun puolesta välistä alkaen. Valkoruusuangervo ’Albifora’ kukkii valkoisin kukin. Viininpunaisena kukkiva ’Superstar’ on tiheäkasvuinen ja pyöreä ruusuangervo, joka saa upean pronssinvärisen syysvärin.

Istutuksiin saa vaihtelua myös erilaisilla lehtimuodoilla ja –väreillä. Ripsureuna-angervo ’Crispa’ on hauskannäköinen pensas, jonka lehdet ovat voimakkaasti sahalaitaiset. Keltajapaninangervo ’Golden Princess’ antaa väriä istutuksiin koko kasvukauden. Lehdet ovat keväällä pronssinväriset ja kesällä keltaiset.

Nopeakasvuisia aidannekasveja

Valkokukkaiset alkukesän aidannepensaat norjanangervo, idänvirpiangervo ja kiiminginangervo kukkivat edellisen vuoden versoilla, joten pensaat kannattaa nuorentaa heti kukinnan jälkeen harventamalla. Pensaat kestävät myös alasleikkauksen, mutta keväisellä leikkauksella menetetään seuraavan kesän kukinta.

Alkukesästä valkoisena kukkiva norjanangervo on erittäin suosittu pensasangervo sen runsaan ja näyttävän kukinnan vuoksi. Pensas on myös hyvin talvenkestävä ja helppohoitoinen.

Kaunis, talvenkestävä ja juurivesoista leviävä idänvirpiangervo sopii myös hyvin aidanteisiin tai suuriin istutusryhmiin.

Upeasti kukkiva ja tuuhea FinE-tunnuksen saanut kiiminginangervo ’Martti’ saa näyttävän oranssinkeltaisen syysvärityksen.

Loppukesällä kukkivat pystykasvuiset ja nopeakasvuiset pajuangervolajikkeet sopivat hyvin muun muassa aidannekasveiksi. Ne sietävät hyvin leikkausta ja leviävät nopeasti juurivesoilla. Pensaat kukkivat purppuranpunaisin tai valkoisin kukin heinä-elokuussa. Pitkät ja kartiomaiset kukinnot kehittyvät saman vuoden versoihin. Jokakeväinen leikkaus pitää pensaan kukat suurina.

Pajuangervot ovat vaatimattomia kasvualustan suhteen. Ne viihtyvät tavallisen puutarhamaan lisäksi jopa märässä maassa sekä aurinkoisella että puolivarjoisalla paikalla.

Kuvassa oleva valkopajuangervo ’Allikko’
(Spiraea alba ’Allikko’) kuuluu FinE –kasveihin.

Valkopajuangervo ’Allikko’
Spiraea alba ’Allikko’

Pensasangervot

Tieteellinen nimiSuomalainen nimiKukatSyysväriKukinta-
aika
VyöhykkeetKorkeus
cm
Spiraea alba 'Allikko', FinEVALKOPAJUANGERVO ALLIKKOValkoinenPunainen7-8I-VII70–150
Spiraea beauverdiana 'Lumikki', FinEVERHOANGERVO LUMIKKIValkoinenPunainen6-I-V(VI)30
Spiraea betulifoliaKOIVUANGERVOValkoinenOranssin-punainen6-7I-VII60–100
Spiraea betulifolia 'Island'KOIVUANGERVO ISLANDValkoinenKellan-
punainen
6-7I-V60–100
Spiraea betulifolia 'Tor Gold'KOIVUANGERVO TOR GOLDValkoinenKelta-punainen6-7I-VI60–100
Spiraea Billiardii-hybr.RUSOPAJUANGERVOTumma roosaKellertävä7-8I-VII100–150
Spiraea chamaedryfoliaIDÄNVIRPIANGERVOValkoinenKelta-punainen6I-VII150
Spiraea chamaedryfolia-hybr. 'Martti', FinEKIIMINGINANGERVO MARTTIValkoinenOranssin-punainen6I-VI(VII)150
Spiraea decumbensLAMOPENSAS-
ANGERVO
ValkoinenPuna-
keltainen
6-7I-III(IV)20–30
Spiraea densifloraRINNEANGERVOVaalean-punainenPunainen6-7I-VI50–100
Spiraea 'Grefsheim'NORJANANGERVOValkoinenKellertävä5-6I-VI(VII)100–150
Spiraea japonica ’Crispa’RIPSUREUNA-
ANGERVO
PunainenKellertävä7-8I-II50
Spiraea japonica 'Albiflora'VALKORUUSU-
ANGERVO
ValkoinenPunainen7-8I-V(VI)50–80
Spiraea japonica 'Froebelii'RUUSUANGERVO FROEBELIIPunainenPunainen7-8I-IV(V)50–100
Spiraea japonica 'Golden Princess'KELTAJAPANIN-
ANGERVO GOLDEN PRINCESS
PunainenKeltainen7-8I-III50
Spiraea japonica 'Lilly'TUMMAKEIJUANGERVO LILLYPunainenPuna-
keltainen
7-8I-IV60–80
Spiraea japonica 'Little Princess'KEIJUANGERVO LITTLE PRINCESSVaalean-punainenPuna-
keltainen
7-8I-VI(VII)50–70
Spiraea japonica 'Manon'TUMMAKEIJUANGERVO MANONPunainenPunainen7-8I-IV60–80
Spiraea japonica 'Nana'PIKKUKEIJUANGERVO NANAVaalean-punainenPunainen6-7I-VI50
Spiraea japonica 'Odensala'LOISTOANGERVO ODENSALAVaalean-punainenPunainen7-8I-VII90
Spiraea watsoniana 'Kruunu', FinEKUNINKAANANGERVO KRUUNUPunainenPuna-
keltainen
7-8I-VI100
Spiraea x bumalda First Editions 'Superstar'RUUSUANGERVO SUPERSTARViinin-
punainen
Pronssin-punainen7-8I-IV60–90