Mikä on parasta kesässä? Tuoreet mansikat!
Mansikka on monipuolinen ja ainakin pieninä määrinä suhteellisen helppo kasvattaa. Amppelissa terassilla, kukkalaatikossa parvekkeella, avomaalla puutarhassa – satoa saa jo pienestäkin viljelmästä. Lajikkeita löytyy sekä talous- että tuorekäyttöön. Jatkuvasatoisilla lajikkeilla mansikan satokautta on saatu jatkettua kesä-heinäkuusta aina elo-syyskuulle saakka.
Tervetaimista hyvä alku mansikkamaalle
Mansikkamaata perustettaessa on hyvä kiinnittää huomio istutettaviin taimiin. Hyvillä ja terveillä taimilla saat parhaan alun mansikkaviljelykselle. Suosi suomalaisia varmennettuja tervetaimia. Varmennetut mansikantaimet ovat kasvintuhoajista puhdistettuja ja terveiksi testattuja. Varmennettuja ja testattuja käyttötaimia saa tuottaa vain Evira Kasvintarkastuksen hyväksymät yrittäjät, joihin Puutarha Tahvoset kuuluu. Evira kasvintarkastus valvoo tarkastuksin koko tuotantoketjua.
Mansikat ovat alttiita monille taudeille ja kasvintuhoajille. Niistä yleisimpiä ovat harmaahome, mansikanhärmä ja mansikan juurilaho. Tuholaisista mansikkapunkki, vattukärsäkäs ja luteet tekevät eniten tuhoja mansikkamailla. Paras tapa välttää tauteja ja tuholaisia on ennaltaehkäisy. Riittävän harva istutustiheys, liiallisen lannoittamisen välttäminen ja mansikkakasvuston harventaminen tarpeen mukaan pitävät kasvuston tarpeeksi ilmavana ja se kuivuu hyvin. Tällöin kosteudessa viihtyvät home- ja sieni-itiöt eivät pääse leviämään. Tervetaimien käyttö, työvälineiden hyvä hygienia ja tarpeeksi tiheä viljelykierto auttavat sekä tautien ja tuholaisten ennaltaehkäisyyn.
Hyvin hoidettu mansikkamaa säilyy yleensä puhtaana ja tuottavana viidestä kuuteen vuotta, jonka jälkeen mansikkamaa kannattaa uusia. Mansikkamaata ei tule perustaa vanhan maan paikalle, koska mahdolliset taudinaiheuttajat ja tuholaiset säilyvät maassa.
Istuta kohopenkkiin
Perusta mansikkamaa aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle. Varaa kasvualustaksi noin 30 senttiä peruslannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Sopiva mansikkapenkin leveys on noin 60 senttiä, taimiväliksi riittää 40-50 senttiä. Maa kannattaa muotoilla matalaksi kohopenkiksi ja kattaa joko ennen istutusta mansikkakankaalla tai istutuksen jälkeen esimerkiksi olkisilpulla. Näin marjat pysyvät puhtaina eivätkä ole suorassa kosketuksessa maahan.
Taimen oikea istutussyvyys on tärkeää: taimen kasvupiste ei saa peittyä multaan. Liian ylös jääneen taimen hennot juuret taas kuivahtavat helposti. Huolehdi siis, että lehtiruusuke on maanpinnan tasolla.
Turvepaakkuihin juurrutettuja pottitaimia voi istuttaa koko kasvukauden. Pikkutaimet vaativat säännöllistä kastelua istutuksen jälkeen. Keväällä istutettu mansikantaimi tuottaa satoa jo seuraavana vuonna. Pienien taimien kasvua voi edistää poistamalla kukkanuput ensimmäisenä kesänä sekä poistamalla rönsyt sitä mukaa, kun niitä kasvaa.