Kotimaisilla trendikasveilla kohti uutta puutarhakautta 2025
Jo kolmatta vuotta peräkkäin Taimistoviljelijät ry (TVY), Suomen Puutarhakauppiaat ry (SPK) ja Maisemasuunnittelijat ry (MAS) ovat valinneet kotimaiset vuoden trendikasvit.
Trendikasvien valinnalla halutaan nostaa esiin kuluttajille mielenkiintoisia ja terveitä kasveja, joita on myös hyvin saatavilla kotimaisilta taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä. Hyvä trendikasvi menestyy suomalaisissa olosuhteissa, eikä ole vain yhden kesän villitys. Valitut kasvit ovat siis kestäviä, mutta myös muita ominaisuuksia pitää löytyä: hyvä ulkoasu, tautien ja tuholaisten vastustuskyky, helppohoitoisuus ja monikäyttöisyys. Ja ennen kaikkea: valitut kasvit ja lajikkeet kuuluvat kotimaisten taimistojen valikoimaan ja niistä on hyviä suomalaisia lisäyslähteitä.
Vuoden 2025 trendikasveja
PUUT: kapeakasvuiset puut (mm. Alnus, Tilia)
Monista puulajeista on saatavilla myös kapeampikasvuisia lajikkeita. Luonnostaan pysty- tai lyhytversoiset puut kuten pilarimuotoiset lepät ja lehmukset vievät yhä pieneneviltä pihoilta vähemmän tilaa. Pienemmällekin pihalle mahtuu puu ja puun mukanaan tuomat edut.
PENSAAT: angervot (Spiraea)
Angervojen suku on laaja ja moninainen. Angervot kuuluvat pihojen ja puutarhojen perusvarmoihin suorittajiin. Kokoa ja näköä löytyy jos jonkinmoista. Kukintojen väriskaala on melko suppea, punaista ja valkoista, mutta punaisen sävykirjo on hyvin laaja. Kukinta-aikoja tutkimalla voi huomata, että pelkillä angervoilla voi saada aikaan koko kesän kukkivan puutarhan! Kun mukaan ottaa vielä upeat kevään lehtivärit ja syksyn ruskan, on väriloisto taattu.
Puutarha Tahvosten valikoimassa on kolmisenkymmentä angervoa. Vuodesta toiseen suosituimpia ovat norjanangervo, ’Froebelii’ ruusuangervo ja ’Little Princess’ keijuangervo. Hyviä haastajia löytyy runsaasti, mm. jatkuvakukintainen Double Play® DOOZIE ja FinE-kasveihin kuuluva ’Kruunu’ kuninkaanangervo.
KÖYNNÖKSET: köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)
Köynnöshortensia on nimensä mukaisesti köynnöstävä hortensia. Sillä on voimakkaat imujuuret, joilla se kiipeää suotuisalla paikalla jopa yli 10 m korkeaksi, tavallisesti kuitenkin 2-5 m. Köynnös voidaan ohjata seinustalle tai puun rungolle tai kasvattaa maanpeitekasvina. Melko hidaskasvuinen köynnös viihtyy puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla runsasravinteisessa, happamassa maassa. Kesäkuussa alkava kukinta kestää noin kuukauden. Valkoiset kukinnot ovat litteät ja hyvin leveät. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet saavat kellertävän syysvärin.
PERENNAT: maksaruohot (Sedum)
Maksaruohot ovat monipuolinen perennasuku, johon kuuluu noin 400 lajia. Valinnanvaraa siis riittää. Maksaruohot voidaan karkeasti lajitella mataliin ja korkeisiin lajikkeisiin. Maksaruohot viihtyvät aurinkoisella paikalla kuivassa, hyvin läpäisevässä maassa.
Punertavalehtinen ’Matrona’ ja sinivihreälehtinen ’Herbstfreude’ kuuluvat korkeakasvuisiin komeamaksaruohoihin. Kukinta alkaa loppukesällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Komeamaksaruohot ovat näyttäviä myös leikkokukkana.
HYÖTYKASVIT: ruvenkestävät omenalajikkeet (Malus)
Omenarupi on sienitauti, joka aiheuttaa omenoihin tummia, rupimaisia laikkuja. Herkimmät omenalajikkeet halkeilevat rupilaikkujen kohdalta ja altistuvat muillekin taudeille. Tauti heikentää omenasatoa, muttei estä omenoiden käyttöä.
Markkinoilla on sekä hyvin ruvenkestäviä että rupiresistenttejä lajikkeita. Näissä lajikkeissa ruvenkesto perustuu joko yleiseen hyvään ruvenkestävyyteen tai ruvenkestogeeniin/ -geeneihin, jotka ovat omenan perimässä.
Tahvosten valikoimasta löytyy neljä rupiresistenssi-geeniä kantavaa omenalajiketta: ’Afrodita’, ’Dace’, ’Gita’ ja ’Jubiljar’. Lisäksi valikoimassa on uusia, hyvän ruvenkeston omaavia lajikkeita kuten ’Daina’ ja ’Narodnoje’. Vanhemmista lajikkeista mm. ’Pirja’, ’Pekka’ ja ’Antonovka’ kestävät omenarupea monia muita lajikkeita paremmin.
Lue lisää trendikasveista Taimistoviljelijöiden kotisivuilta tai Suomalainentaimi.fi-sivustolta.
Tiesitkö? Taimistoviljelijät ry:n jäsentaimitarhojen tuotanto kattaa n. 90% maamme taimitarhatuotannosta. Yhdistyksen päätavoite on edistää kotimaista taimitarhatuotantoa.