Yksinkertainen, kaunis ja varmakasvuinen peruspensas koivuangervo (Spiraea betulifolia) soveltuu moneen. Siksi se onkin yksi suosituimmista koristepensaista niin kotipihoilla kuin julkisilla viheralueillakin. Sitä käytetään pensasryhmissä, laajoissa massaistutuksissa ja matalissa pensasaidanteissa. Koivuangervo sopii hyvin monilajisiin istutuksiin ja erilaisiin havuryhmiin. Kauniin kasvumuotonsa ja matalakasvuisuutensa vuoksi se soveltuu myös perennapenkkeihin matalaksi taustapensaaksi.

Helppohoitoinen ja peittävä pensas kukkii valkoisin huiskilokukinnoin kesäkuun puolivälistä alkaen noin kuukauden ajan. Kukinnot muodostuvat versojen kärkiin. Uusi kasvu on heleänvihreää. Lehdet ovat leveänpuikeita, pehmeästi sahalaitaisia. Syksyllä koivuangervo saa upean oranssinpunaisen ruskan. Aurinkoisella kasvupaikalla syysväri on voimakkaampi kuin puolivarjoisalla kasvupaikalla.

Koivuangervolle valitaan aurinkoinen tai puoliaurinkoinen kasvupaikka. Se menestyy monenlaisessa kasvualustassa, mutta parhaiten keskiravinteissa, tuoreehkossa multamaassa. Maltillinen kevätlannoitus pitää pensaan elinvoimaisena.

Koivuangervo istutetaan 50-70 cm välein. Pensasaidanteessa kannattaa valita tiheä istutusväli yhtenäisen ilmeen saavuttamiseksi. Pensasryhmässä tilaa saa jäädä kasvulle.

Luonnollisesti pyöreähkö koivuangervo on kaunismuotoinen, eikä vaadi vuosittaista leikkaamista pysyäkseen tasaisena. Se kuitenkin kestää hyvin leikkaamista ja sen voi leikata tarvittaessa alas vaikka joka vuosi. Paras leikkausajankohta on kevättalvella, kun mahdolliset talvivauriot paljastuvat. Pensasta voi leikata myös maltillisemmin poistamalla silloin tällöin vanhimpia versoja. Koivuangervo kukkii uusilla versoilla, joten kukintaa ei menetetä kummallakaan leikkaustavalla.

Lajikkeettoman koivuangervon lisäksi markkinoilla on useita lajikkeita. Puutarha Tahvosten valikoimasta löytyy esimerkiksi keltalehtisiä lajikkeita ja vaaleanpunakukkainen koivuangervoerikoisuus.

koivuangervo

korkeus 50-100 cm
leveys 100-120 cm
I-VIII

Hieman korkeuttaan leveämmäksi kasvava pensas on puolipallomainen ja tiheä. Valkoisten teriöiden pitkät heteet tekevät kukista hieman karvaisen näköisiä. Syysväri oranssinpunainen.

ISLAND koivuangervo

korkeus 100-150 cm
leveys noin 100 cm
I-VI (VII)

Erityisen tasaisella ja tiiviillä lajikkeella hieman on pienemmät lehdet kuin tavallisella koivuangervolla. Se kasvaa korkeammaksi kuin tavallinen koivuangervo, jopa 1,5-metriseksi. Kukat ovat lyhytheteiset. Tämä lajike menestyy jopa varjossa. Kellanpunainen syysväri on parhaimmillaan kuitenkin aurinkoisella kasvupaikalla.

TOR koivuangervo

korkeus 80-120 cm
leveys 100-150 cm
I-VII

Tiiviskasvuinen, tasainen ja pienilehtinen koivuangervolajike on kestävä. Kasvu on erityisen voimakasta ja edellisen vuoden kuihtuneet kukinnot peittyvät uuden kasvusto sekaan. Joskus uusi kasvu nielaisee sisäänsä myös saman vuoden kukkia. Noin metrinen pensas saattaa kasvaa leveyttä jopa 1,5 metriä. Valkoisten kukkien heteet ovat lyhyet, mikä tekee kukinnoista selkeämpiä kuin lajikkeettomalla koivuangervolla. Syysväri on hehkuvan punainen.

TOR GOLD keltakoivuangervo

korkeus 60-80 cm
leveys 60-100 cm
I-VII

Tiivis, tasainen ja kaunismuotoinen pensas on ’Tor’-lajikkeen keltalehtinen muunnos. Lehdet puhkeavat vaaleanvihreinä ja muuttuvat melko nopeasti kellertävän vihreiksi. Lajike kukkii valkoisin, lyhytheteisin kukin hieman myöhemmin kuin muut koivuangervot. Syysväri vaihtelee vaaleankeltaisesta oranssin punertavaan.

PINK SPARKLER ('COURISPI01') koivuangervo

korkeus 100-120 cm
leveys 100-120 cm
I-IV

Tiivis ja pyöreähkö pensas kukkii muista koivuangervolajikkeista poiketen suurin, vaaleanpunaisin kukinnon. Kukat ovat pitkäheteisiä. Syyskesällä pienempiä kukintoja voi muodostua pitkin versoja. Syysväri on burgundinpunainen. Lajike kuuluu First Editions® kasvikokoelmaan.