Heinäkuu on ruusujen aikaa. Upeakukkaiset Easy Elegance® ruusut ovat myös jo täydessä kukassa. Näiden omajuuristen ruusujen kukinnasta saa nauttia kauan, sillä ryhmän ruusut jaksavat kukkia pitkälle syksyyn.

Easy Elegance valikoiman ruusut on jalostettu amerikkalaisella Baileyn taimistolla. Siellä talviolosuhteet ovat samankaltaiset kuin Suomessa. Jalostustyön aikana kasveja ei ruiskutettu härmää eikä mustalaikkutautia vastaan. Näin vain kestävimmät taimet jäävät jäljelle. Suomessa valikoiman taimet kasvatetaan Puutarha Tahvosilla Pohjankurussa. Valikoimaan kuuluu kaksikymmentä toinen toistaan ihastuttavampaa lajiketta. Easy Elegance ruusut ovat terveitä, tasakokoisia ja kaunismuotoisia.

Uusin valikoimassamme oleva Easy Elegance ruusulajike on Grandma’s Blessing (yläkuvassa). Sillä on suuret kerrotut kukat, jotka muistuttavat teehybridi-ruusuja. Utuisen tummanpinkit kukat sopivat leikkoruusuiksi tai matalaksi ruusuaidanteeksi. Omajuurinen ruusu kukkii remontoivasti eli tekee kukkia myös pääkukinnan jälkeen pitkälle syksyyn.

Laajasta Easy Elegance valikoimasta löytyy ruusu moneen käyttökohteeseen: matalaksi aidanteeksi, perennapenkkiin muiden kukkivien kasvien joukkoon, ruukkuistutuksiin patiolle. Värivalikoimaa löytyy antiikinvalkoisesta keltaisen ja korallin kautta vaaleanpunaiseen ja aina sametinpunaiseen saakka.

Kasvupaikka kuntoon ja nauttimaan

Valitse ruusuille aurinkoinen, lämmin ja tuulilta suojaisa paikka. Kasvualustan syvyyden tulee olla vähintään 60 cm. Hyvä kasvualusta on ravinteikas ja multava sekä sopivasti läpäisevä. Jos istutuspaikassa on valmiiksi multava maa, voi kasvualustaa parantaa vielä esimerkiksi palaneella lannalla. Hyvän kasvualustan saat myös tuotteistetusta pussimullasta. Ruusuille sopii tavallinen kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta tai ruusuille räätälöity ruusumulta. Lannoita pensaat keväällä silmujen auettua ja tarvittaessa toiseen kertaan kesäkuussa kukinnan alkaessa.

Juurtuneina Easy Elegance ruusut sietävät ajoittaista kuivuutta, mutta istutuksen jälkeen kastelusta tulee huolehtia vähintään pari viikkoa ja kuivan kauden sattuessa tarpeen mukaan pidempään. Rehevin kasvu ja runsain kukinta saavutetaan tasaisen kosteassa maassa. Kastelu kannattaa siis pitkinä kuivina kausina.

Istuta taimet sopivan harvaan, jotta ilma pääsee kiertämään ja kuivattamaan maanpäälliset kasvinosat kastelun jälkeen. Pitkään kosteana hautova ilma ja öinen viileys saattavat edesauttaa sienitautien leviämistä.

Easy Elegance ruusut tarvitsevat vain vähän leikkaamista. Keväällä ennen kasvuunlähtöä poistetaan kuolleet ja vaurioituneet versot. Vanhimpia versoja voi nuorentaa poistamalla niistä noin 1/3. Huolehdi, että kasvusto pysyy ilmavana. Uusia kukkia muodostuu runsaammin, mikäli poistat kuihtuneet kukinnot.

Kokemuksen perusteella ainakin Etelä-Suomessa, jossa lumipeite jää usein niukaksi, on hyödyllistä käyttää talvisuojaturvetta juurenniskan suojana. Pakkaskate poistetaan keväällä keväthallojen mentyä ohi. Huolehdi myös myyrien torjunnasta, jos niistä on alueella harmia.