katsura cercidiphyllum japonicum

Katsura (Cercidiphyllum japonicum) on eksoottinen, kaunis pikkupuu tai monirunkoinen  pensas, joka sopii puutarhaan hyvin yksittäiskasviksi ja katseenvangitsijaksi. Katsura sopii erityisen hyvin japanilaishenkiseen puutarhaan. Katsuran koristearvo perustuu kauniiseen kasvutapaan, hieman erikoiseen ulkonäköön sekä upeaan syysväriin.

Katsuran kaunis kartiomainen kasvutapa on luonnollisesti pysty ja kapeahko, joten se ei tarvitse leikkaamista. Puu kasvaa noin 5-8 metriä korkeaksi. Se voi kasvaa myös monirunkoiseksi pensaaksi. Luontaisilla kasvupaikoillaan Japanissa Katsura voi kasvaa jopa 30 metriä korkeaksi.

Katsuran keväinen kukinta on melko vaatimaton, mutta lehdet ovat upean voimakkaan väriset keväällä ja syksyllä. Lehdet puhkeavat keväällä karmiininpunaisina ja muuttuvat vähitellen vihreiksi. Syysväri on kasvupaikasta riippuen voimakkaan keltainen tai oranssi. Syysväri on upeimmillaan aurinkoisella kasvupaikalla, mutta puu viihtyy myös puolivarjossa. Katsuran vastakkaiset lehdet ovat herttamaiset, lähes pyöreät ja noin 6 cm:n mittaiset. Syksyllä maahan pudonneissa lehdissä on piparkakkumainen, vaniljainen tuoksu, joten pudonneita lehtiä ei kannata heti haravoida pois.

Katsura viihtyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I-II(III). Puutarha Tahvosilla tuotetaan monirunkoisia katsuroita, jotka ovat täysin kotimaista kantaa.

Taimistolla kasvatetaan kotimaisia katsuroita

Katsuroita kasvaa Puutarha Tahvoset Oy:n taimistolla Pohjankurussa, jossa ne ovat viihtyneet hyvin jo parinkymmenen vuoden ajan. -Puut istutettiin tänne aikoinaan koemielessä ja ne ovat kestäneet hyvin talven pakkasia, kertoo toimitusjohtaja Tomi Tahvonen.

Puut ovat tuottaneet myös siemeniä, mikä on Suomen oloissa melko harvinaista. Siemenet on kerätty talteen ja niistä on kasvatettu uusia täysin kotimaista kantaa olevia katsuroita. Kotimaisia katsuroita voi kysyä jälleenmyyjiltämme.