Usein kerrotuin, joskus jopa kolminkertaisin, kukin kukkivat jalosyreenit ovat upea ilmestys puutarhassa. Voimakkaat värit ja erityisen suuret kukinnot tekevät reheväkasvuisista pensaista näyttäviä pihan huomiopisteitä.

Jalosyreenit polveutuvat pihasyreenistä, ja lehdetkin muistuttavat pihasyreenin herttamaisia lehtiä. Suurin jalosyreenibuumi oli 1900-luvun alussa, jolloin syreenejä jalostettiin runsaasti. Useimpien lajikkeiden alkuperä onkin tiedossa, samoin jalonnusvuosi. Jalosyreenit ovat eläneet pitkään hiljaiseloa meillä Suomessa, mutta pikkuhiljaa kiinnostus on taas herännyt näitä upeita keskikesän kukkijoita kohtaan.

Kasvupaikakseen jalosyreenit vaativat aurinkoisen ja suojaisan paikan. Pensaat viihtyvät parhaiten hyvin kalkitussa, ravinteikkaassa multamaassa. Kohopenkki sopii jalosyreeneille hyvin, sillä niiden juuret eivät siedä seisovaa vettä. Etenkin paahteisella paikalla kasvualusta kannattaa kattaa esimerkiksi hakkeella, sillä pintajuuriset syreenit eivät pidä juuristoalueen liiallisesta kuivumisesta.

syringaMoskovan_kaunotar_220 syringaAndenken_an_Ludwig220 syring_lemoine220

Syringa Vulgaris-Ryhmä - Jalosyreenit

'Andenken an Ludwig Späth'

I-III (IV)

Yksinkertaiset, tumman punavioletit kukinnot ovat kapeat ja jopa 30 cm korkeat. Voimakastuoksuinen syreeni on yksi kestävimmistä jalosyreeneistä. Pensas on vartettu pihasyreeniin, villiversot poistettava. Saksalainen lajike.

'Beauty of Moscow'

I-III

Meillä ’Moskovan Kaunotar’ -nimellä tunnettu leveä ja kestäväoksainen pensas ihastuttaa kerrotuilla ja voimakastuoksuisilla kukillaan. Kukinnot ovat jopa 25 cm korkeita ja hyvin leveitä. Kukkanuput ovat hennon vaaleanpunaiset. Avautuessaan kukat ovat lähes valkoiset. Venäläinen lajike.

'Charles Joly'

I-II

Suuret, purppuranpunaiset, kerrotut kukat muodostavat lyhyehkön kukkatertun. Kukat haalistuvat kukinnan edetessä. Usein pensas vartetaan pihasyreeniin, jolloin villiversot on poistettava. Ranskalainen lajike.

'Katherine Havemeyer'

I-II

Hennon punavioletit, kerrotut kukat muodostavat leveän, kartiomaisen kukinnon. Kukkiessaan erittäin kaunis pensas. Ranskalainen lajike.

'Mme Lemoine'

I-II

Vihertävän keltaisista nupuista aukeavat puhtaan valkoiset, kerrotut kukat. Kukkaterttu on pitkähkö, kapeankartiomainen ja erittäin tiheä. Tämä jalosyreeni on tullut Suomeen 1900-luvun alussa, ja on edelleen yksi suosituimmista jalosyreeneistä. Jos pensas on vartettu pihasyreeniin, villiversot on poistettava säännöllisesti. Ranskalainen lajike.

’Norrfjärden’

I-III (IV)

Vaaleanpunaisista nupuista avautuvat suuret, kerrotut siniset kukat. Kukkatertut ovat pitkät ja leveät. Kestävä, pohjoisruotsalainen lajike kukkii runsaasti.

'Sensation'

I-III

Erittäin näyttävä, kaksivärinen kukinta. Tummanvioleteissa kukissa on valkoiset terälehtien reunat. Vahvatuoksuiset kukat puhkeavat kukkaan ensimmäisten syreenien joukossa. Hollantilainen lajike.

'Primrose'

I-III

Kartiomaisen kukinnan muodostavan yksinkertaiset kukat ovat auetessaan vaaleankeltaiset. Kukinnan edetessä väri muuttuu kermanvalkoiseksi. Keltaisin syreeni. Hollantilainen lajike. Kuva alla.

syringa_Primrose_www660