syyshortensia_katsura_tuija


Kevät on puutarhurin kiireisintä aikaa. Saa leikata, kylvää ja lannoittaa, kuivana keväänä kastellakin, jotta puutarha saa hyvän alun kasvukauteen. Kevään kiireitä voi helpottaa siirtämällä suuret istutustyöt syksylle, sillä syksy on parasta aikaa istuttaa!

Syksy on hyvä aika istuttaa monestakin syystä. Ilmojen viiletessä kosteus säilyy maassa pidempään ja kastelutarve vähenee. Aurinkokin vielä paistaa, muttei niin polttavasti kuin keväällä ja kesällä. Syksyllä istutetut kasvit ehtivät juurtua hyvin ja ovat heti seuraavana keväänä hyvässä kasvuvauhdissa kukkien ja tuottaen mahdollisesti satoakin. Taimistoiltakin valmistuu uusia taimieriä ja kevään kiireissä loppuneita kasviuutuuksia.

Osta syksylläkin hyvinvoivia taimia. Terveet ja elinvoimaiset taimet juurtuvat paremmin ja talvehtivat varmemmin myöhäänkin istutettaessa.

Astiataimet ovat helppoja – niitä voi istuttaa koko kasvukauden aina niin kauan, kun maa on sula. Syksyllä on tarjolla myös paljasjuurisia taimia, jotka istutetaan lepotilaisina. Syksyllä istutettaessa kasvualustan perustamislannoitukseen tulee käyttää vähätyppistä tai typetöntä lannoitetta, kuten syyslannoitetta. Kastelusta tulee huolehtia kuten keväälläkin.

Lähes kaikkia kasveja voi istuttaa syksyllä. Ainoastaan arimmat kasvit kannattaa jättää keväälle. Syysistutuksesta hyötyvät etenkin aikaisin keväällä kukkivat kasvit. Istuta esimerkiksi onnenpensas jo syksyllä ja nauti aikaisin seuraavana keväänä pirteästä keltaisesta kukinnasta.