singlaska_marjasinikuusama

Kotipihan perinteinen marjakasvivalikoima on vuosien kuluessa laajentunut ja mukaan on tullut monia uusia lajeja ja lajikkeita. Kokeilunarvoisia terveyspommeja löytyy moneen makuun. Osa marjoista on luonnonkantoja kuten ’Nyby’ lakka ja ’Otson Karkki’ puolukka.

Alle on koottu muutamia tällä hetkellä Tahvosten tuotannossa olevia myös hyötykäyttöön soveltuvia lajeja, vaikka aivan kaikki eivät virallisesti marjakasveja olekaan. Rohkeasti kokeilemaan jotakin uutta!

Amelanchier alnifolia – marjatuomipihlajat

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia marjanviljelyyn jalostettu marjapensaita tai –puita. Marjatuomipihlajaa kutsutaan myös nimillä intiaanien mustikkapuu sekä saskatoon. Marjat soveltuvat hilloihin ja mehuihin muiden marjojen kanssa tai tuorekäyttöön sellaisenaan. Marjatuomipihlajat ovat itsepölytteisiä ja verraten vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Parhaan makuiset marjat tulevat aurinkoisella paikalla läpäisevässä hiekkamultamaassa. Pensas kestää ajoittain kuivuutta.

Tarvittavat hoitoleikkaukset tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista.

marjatuomipihlaja (A. alnifolia)

’Northline’ FinE

’Martin’ FinE

Aronia Prunifolia-ryhmä – marja-aronia ‘Viking’ FinE

Chaenomeles japonica – japaninruusukvitteni

Pensas viihtyy hyvin kalkitussa, kuivahkossa kasvualustassa aurinkoisella paikalla. Japaninruusukvitteni kukkii touko-kesäkuussa loistavan oranssinpunaisin kukkasin ja tekee keltaisia, raikasaromisia, sitrushedelmälle maistuvia ja tuoksuvia hedelmiä. Kovahkot, muhkuraiset hedelmät ovat maukkaita, mutta vähäsokeria. Terveydelle haitalliset siemenet tulee poistaa ennen hedelmän käyttöä. Hedelmät sopivat hilloihin ja soseisiin sekä mehuksi. Japaninruusukvitteneistä valmistuu myös erinomainen viini ja likööri.

Japaninruusukvittenit eivät kaipaa säännöllistä leikkausta. Oksan kärjet paleltuvat helposti, mutta lumi parantaa talvenkestoa. Tarvittaessa hoitoleikkaukset voi tehdä keväällä ennen silmujen puhkeamista tai heti kukinnan jälkeen.

Monikäyttökasvina japaninruusukvitteni sopii käytettäväksi koriste- että hyötytarkoituksiin. Sopii yksittäin, mataliin pensasryhmiin sekä kivikkopuutarhoihin.

japaninruusikvitteni (C. japonica)

'Venus' FinE

‘Sirius’ FinE

Lonicera caerulea var. kamtschatica – makeasinikuusama

Makeasinikuusamat ovat sinikuusaman (Lonicera caerulea) muotoja, joiden marjoissa ei ole terveydelle haitallista saponiinia. Siniset, pitkät marjat muistuttavat maultaan mustikkaa. Makeasinikuusamat ovat vaatimattomia kasvualustan suhteen. Parhaimman sadon pensas antaa aurinkoisella kasvupaikalla.

Pensaat kukkivat keltavalkoisin kukin toukokuussa heti sinertävän vihreiden lehtien puhkeamisen jälkeen. Satokausi alkaa kesäkuun loppupuolella ja kestää heinä-elokuun vaihteeseen. Makeasinikuusamat ovat itsepölytteisiä, mutta hyötyvät ristipölytyksestä. Marjat sopivat syötäväksi sellaisenaan, pakastukseen ja marjasäilykkeisiin. Syksyllä makeasinikuusamat hehkuvat keltaisen eri sävyissä.

Tarvittaessa hoitoleikkaukset voi tehdä keväällä ennen silmujen puhkeamista. Pensas uusiutuu myös alasleikkauksen jälkeen.

’Anja’

’Atut’

’Duet’

’Sinoglaska’

Rubus chamaemorus– lakka 'Nyby' FinE

Vaccinium vitis-idaea – puolukka 'Otson Karkki'