Puutarha Tahvosten myymistä taimista oman taimiston lisäystä on noin 85%. Suurin osa pensaista tehdään pistokkaista ja pieni osa siemenlisäyksen kautta. Siemeniä kerätään itse sekä ostetaan kylvövalmiina. Pistokkaita varten Tahvosilla on laajat emomaat, joista saadaan lajikeaitoa ja tervettä lisäysmateriaalia. Tarvittaessa pistokasmateriaalia saadaan myös kasvatusvaiheessa olevista taimista tavallisten hoitotoimien sivutuotteena.

Pistokaslisäys tapahtuu kolmella päämenetelmällä: mikropistokas, talvipistokas ja kesäpistokas. Lisäysmenetelmänä kesäpistokas sopii lähes kaikille ja on varma ja nopea tapa lisätä pensaita. Pistokkaasta myyntikokoiseksi taimeksi kuluu noin 3-4 vuotta.

Mikropistokas on tarkkaa työtä

Tahvosilla ei ole omaa mikrolisäyslaboratoriota, mutta omassa lisäyskontissa tehdään mikropistokkaita valmiista mikrotaimista. Talven pimeinä, pitkinä päivinä mikropistokkaat juurrutetaan turpeelle, jossa ne kasvavat tarkasti valvotuissa ja säännellyissä olosuhteissa puolisen vuotta. Kun auringonsäteet alkavat ulkona lämmittää, pienet taimet ruukutetaan 13 cm astiaan, joissa ne kasvavat 1-2 vuotta. Kun pikkutaimet ovat hyvin kasvaneita, ne ruukutetaan uudelleen myyntikokoiseen astiaan, jossa ne saavat kasvaa seuraavaan kevääseen. Suurin osa on tällöin valmista toimitettavaksi eteenpäin. Muun muassa mustikat lisätään mikropistokkaista.

Talvipistokkaita puutuneista versoista

Talvipistokkaiden pistämisen valmistelut aloitetaan jo pistämistä edeltävänä syksynä muun muassa valmistelemalla pistokkaille pistokaspenkit. Talvipistokasmateriaali leikataan puutuneista versoista myöhään syksyllä ja pistokkaat varastoidaan kylmiöön. Talven mittaan pistokkaat valmistellaan kevättä varten. Pistokkaat pistetään suoraa maahan huhti-toukokuussa lumien sulettua ja maan lämmettyä. Talvipistokkaat kasvavat pistokaspenkeissä syksyyn ja taimien tuleennuttua ne nostetaan ylös. Nostot tapahtuvat yleensä loka-marraskuussa. Tässä yhteydessä taimiaineisto myös lajitellaan. Seuraavana keväänä osa taimista istutetaan takaisin peltoon, osa ruukutetaan myyntikokoiseen astiaan. Pieni osa ruukutetuista taimista valmistuu myyntiin jo samana syksynä, suurin osa kuitenkin vasta seuraavana keväänä.

Kesäpistokkaita sekä pistokaspenkeistä että kennoista

Kesäpistokkaat työllistävät taimistolla paljon paikallisia nuoria. Tämä työ onkin monelle ensimmäinen askel työelämään. Työ on mukavaa, eikä fyysisesti rasita kovinkaan paljon. Toki toistoja tehdään paljon, sillä pistokkaita tarvitaan tuhansia ja taas tuhansia.

Kesäpistokkaita pistetään sekä suoraan maahan pistokaspenkkeihin että muovisiin kennoihin. Penkit ja kennot valmistellaan huolella ennen pistokassesonkia, joka ajoittuu kesä-heinäkuulle. Tahvosilla 1/3 pistokkaista pistetään pistokaspenkkeihin, loput kennoihin. Kesäpistokkaat leikataan puutumattomista, vielä kasvussa olevista nuorista versoista. Pistokkaat pistetään kennoihin tai penkkeihin viipyilemättä ja sumutuskastelu aloitetaan heti. Penkkien ylle levitetään muovitunnelit, jotka tasaavat kosteutta ja lämpötilojen vaihtelua. Kennot sijoitetaan sumukastelun alle kausihuoneisiin (varjostusverkko+muovi).

Pistokaspenkeissä pistokkaat kasvavat pistämisvuoden ja talvehtivat penkissä. Seuraavana syksynä pistokkaat ovat kasvaneet pikkutaimiksi, jotka nostetaan ylös ja lajitellaan. Talven pikkutaimet viettävät kylmiössä ja seuraavan kevään ja kesän aikana ne ruukutetaan myyntikokoiseen astiaan. Kevään ensimmäisistä ruukutuksista osa valmistuu syysmyyntiin, mutta pääosa vasta seuraavan kevään ja kesän myyntiin.

Kennotaimet kasvavat pistämiskauden kennoissa. Syksyn tullen kennotaimet totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan. Kennot talvehtivat pääosin ulkona. Seuraavan kevään ja kesän aikana pieni osa kennotaimista ruukutetaan myyntikokoiseen astiaan, jotka valmistuvat myyntiin syksyllä. Suurin osa jatkaa kasvua kennoissa syksyyn, jolloin taimet irrotetaan kennoista ja lajitellaan kylmiöön odottamaan seuraavan kevään ruukutusta. Kevään tullen pikkutaimet ruukutetaan ja näistä osa kasvaa myyntikokoon syksyksi, suurin osa seuraavan kevään ja kesän myyntiin.

Matka pistokkaasta myyntikokoiseksi pensaaksi kestää siis kolmesta neljään vuotta. Tänä aikana taimi liikkuu taimiston sisällä eri kuljetusvälineiden kyydissä parikin kilometriä. Jokainen työvaihe vaatii käsipareja, ja jokaisella työvaiheella on tarkoituksensa. Ruukutukset ja muut hoitotoimet koulivat taimesta kestävän ja hyvin haaroittuneen taimen, jonka juuristo on täynnä voimaa. Alusta alkaen kotimainen taimi on Puutarha Tahvosten ydintuote, ja sen eteen tehdään kovasti töitä. Eläköön kotimainen taimitarhatuotanto! Eläköön kestävästi kotimainen taimi!