Siirry pääsisältöön

Monen pohjankurulaisen nuoren ensimmäinen työpaikka on Tahvosilla

Ison taimiston työllistävä vaikutus on pienellä paikkakunnalla merkittävä. Eniten Puutarha Tahvosilla on työtä tarjolla kesällä, jolloin työtekijöiden määrä nousee reilusti yli sataan. 

Kaksi ihmistä kerää astiataimia traktoriin.

Taimistomme sijaitsee noin 5 000 asukkaan Pohjassa, joka on nykyään osa Raaseporin kaupunkia. Taimisto on kasvanut vajaassa 70 vuodessa tärkeäksi tekijäksi alueen elinkeinoelämässä, joka tunnetaan ennen muuta vuosisataisista perinteistä metalliteollisuudessa.     
Taimiston työ on hyvin kausiluonteista. Ympärivuotisesti meillä on töissä noin 50 työntekijää. Kesä-heinäkuussa väkeä on parhaimmillaan lähes kolminkertaisesti. 
Aloitamme uusien kausityöntekijöiden haun tammikuussa. Väkeä rekrytoidaan läheltä niin paljon kuin mahdollista. Lopun tarpeen täytämme tuontityövoimalla. Taimiston mailla näkee monenlaista väkeä, joista jokaisen työpanos on meille yhtä tärkeä.

Kesäkaudella annamme työpaikan noin 130 ihmiselle


Meille on tärkeää, että työntekijämme viihtyvät työssään ja kokevat työn turvalliseksi. Tapaturmariskit on minimoitu. Työsuhde-etuna tarjoamme työntekijöillemme Epassin, jonka avulla he voivat ladata akkuja ja pitää huolta kunnostaan vapaa-ajalla.
Kesäkuumalla nuoret saavat juomapullot, ja heitä ohjeistetaan muutenkin suojautumisessa paahtavalta auringolta. Kylmää ja märkää vastaan työnantaja tarjoaa varusteita.

Hyvällä fiiliksellä

Työntekijämme kertovat pitävänsä työssään erityisesti siitä, että työ on monipuolista ja sitä voi tehdä ulkona. Työ taimistollamme on hyvin erilaista kuin vaikkapa metalliteollisuuden liukuhihnalla.     
Paikallisia nuoria työllistämme vuosittain noin 15. He tulevat töihin kuudeksi viikoksi kesäkuun alusta lähtien. Tavoitteenamme on, että nuori sitoutuu aidosti ottamaan vastuun työstään ja saa meiltä positiivisen ensikosketuksen työelämään. Haluamme antaa nuorelle mallin, jossa hän saa kokea olevansa osa iloisesta ryhmää. Siinä jokaisella on vastuu siitä, että yhteiset hommat toimivat.
Olemme todella tyytyväisiä, kun huomaamme, että kausityöntekijä saa meillä kipinän puutarha-alalle. Sellaista on sattunut ilahduttavan usein.
Meillä on paljon Suomen rajojen ulkopuolelta tulevia ihmisiä, jotka palaavat vuodesta toiseen töihin taimistolle. Arvostamme tulijoiden sitoutumista. Tiedämme etukäteen, että saamme hyviä työntekijöitä, jotka tuntevat toimintaympäristön.


Lähitaimia ei tarvitse kuljettaa tuhansia kilometrejä 

Puutarha Tahvoset on tuottanut tukkumyyntiin kotimaisia laatutaimia jo yli 65 vuotta. Olemme vuosikymmenien aikana kehittäneet toimintaamme, jotta meiltä lähtevät astiataimet ovat varmasti kestäviä, terveitä ja kauniita. Haluamme myös, että taimiemme hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. 

Kun hollantilainen tai tanskalainen taimi tuodaan myyntiin suomalaiseen puutarhamyymälään, on se väistämättä kulkenut pitkän matkan kuljetuskalustoon lastattuna. Siellä se on joutunut sietämään olosuhteita, jotka heikentävät sen laatua. Pitkä kuljetusmatka on myös kasvattanut taimen hiilijalanjälkeä.  
Kun taimi kasvatetaan lähellä, kuljetusmatkaa on vähemmän, kasvien aika rekassa lyhyempi ja ympäristölle aiheutettu kuormitus pienempi. Meillä on yksi oma yhdistelmäajoneuvo, joka hoitaa reilun kymmenesosan kuljetuksista. Rekka lastataan aina täyteen, jotta asiakkaalle jäävä kuljetuskustannus jää mahdollisimman pieneksi.  
Kaikki loput taimet lähtevät meiltä kuljetusyrityksen rekoilla tai asiakkaan omilla kuljetuksilla. 

Yksi tai kaksi traktoria ei riitä

Jotta pystymme hoitamaan taimituotannon laajalla alueellamme, tarvitsemme paljon sisäistä ajoneuvokalustoa. Taimistomme nimiin on rekisteröity yli 50 ajoneuvoa. Pyrimme pitämään ne kunnossa ja välttämään kaikenlaista turhaa käyttöä, jotta päästöjä syntyy mahdollisimman vähän.  

Yamahan täyssähköinen keräilyajoneuvo , jonka lavalle kaksi työntekijää kerää maasta kasveja
Täyssähköinen keräilyajoneuvo on taimistomme tulevaisuutta. 

Testaamme parhaillaan myös sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. Arvioimme niiden toimivuutta polttomoottorikäyttöisten korvaajina. Yrityksen hybridihenkilöautojen akut voimme onneksi jo ladata sähköllä, joka on tuotettu kesäaikaan omassa aurinkovoimalassa.  



Hyödynnämme sivuvirrat maanparannus- ja polttoaineina 

Taimistomme pyrkii hyödyntämään kaikki mahdolliset tuotannosta syntyvät sivuvirrat. Se on yksi keino huomioida ympäristö ja tehdä se kustannustehokkaasti. 

Puutarha Tahvosten toimitusjohtaja istuu puujätevuoren edessä.
Toimitusjohtaja Tomi Tahvosen takana oleva puujäteaines haketetaan, minkä jälkeen se voidaan käyttää taimiston oman bioenergialaitoksen polttoaineena.

Kasvatamme Puutarha Tahvosilla vuosittain satoja tuhansia astiataimia. Niiden tuotannossa syntyy väistämättä suuri määrä kierrätyskelpoista jätettä. Olemme kehittäneet järjestelmiä, joiden avulla voimme käyttää nämä sivuvirrat hyödyksi omassa toiminnassamme.   
Taimiston alueelle on rakennettu oma 950 kW:n bioenergialaitos. Se on käytössä kaikkina niinä vuodenaikoina, jolloin tilojamme täytyy lämmittää. Poltamme laitoksessa kaiken kierrätyskelpoisen käsittelemättömän puuaineksen kuten risut, rangat ja rikkinäiset kuormalavat sekä poistoon menevät avojuuriset taimet. Urakoitsija käy silppuamassa aineksen hakkeeksi, jota käytämme sitten polttoaineena energialaitoksessa.  
Lämmitystarve on taimistolla suurin maaliskuun tienoilla, jolloin kasvihuoneita täytyy lämmittää mutta ulkolämpötila on vielä alhainen. Yksi rekkakuormallinen haketta riittää pariksi viikoksi. Tällöin ostamme haketta myös taimiston ulkopuolelta.  
Hakelämmityksestä on tullut pääasiallinen lämmitysmuotomme ja öljypoltin on meillä enää häiriötilanteita varten varalla.  

Kompostia pelloille 

Suurella taimistolla syntyy paljon myös kasvualusta- ja kasvijätettä. Hyödynnämme sen kompostoimalla. Kompostiin päätyvät muun muassa kasvualustat astioista, joiden taimet eivät ole lähteneet kasvuun. Sinne kerätään myös kasvien leikkuujäte ja kitkennästä syntyvä kasviaines.  
Yleensä saamme kompostin käyttövalmiiksi yhden kesäkauden aikana. Loppukesällä ajamme aineksen seulan läpi ja vaihdamme kasan paikkaa, jotta massa sekoittuu hyvin ja isot kasvijätteet silppuuntuvat.  


Asiakkaat ovat kiinnostuneita siitä, miten vastuullisesti ja kustannustehokkaasti taimemme syntyvät.

Kompostista syntyy erinomaista maanparannusainetta, jota levitämme avomaapelloille. Voimme käyttää sitä kuohkeuttamaan savisia maita tai tuomaan hiekkaisemmille alueille lisää orgaanista ainesta.  
Aiemmin paransimme maita ostamalla kasvualustayrityksiltä ylijäämäeriä kuten rikkoutuneita pakkauksia. Nyt voimme levittää pelloille itse tuottamaamme maanparannusainetta. Kun tuotannosta syntyvät sivuvirrat saadaan hyödynnettyä paikan päällä, ei materiaaleja tarvitse kuljetella edes takaisin. Ympäristöteko tuottaa myös taloudellista hyötyä.

Potit kierrätysmuovista

Kun hankimme taimiastioita, suosimme kierrätysmateriaalista valmistettuja potteja. Jo 90 prosentissa poteistamme on mukana kierrätysmuovia. Kierrätetty materiaali tuottaa hiukan hauraampia potteja, mutta ne ovat silti paras valinta.  
Olemme huomanneet, että asiakkaamme ovat kiinnostuneita siitä, miten vastuullisesti Puutarha Tahvosten taimet syntyvät. Toimimme arvojemme mukaisesti ja olemme tyytyväisiä kun huomaamme, että asiakkaat arvostavat samoja asioita. Jatkamme kehitystyötä, jotta voimme yhä tehokkaammin hyödyntää tuotannosta syntyviä sivuvirtoja.  

   


Käytämme omien aurinkovoimaloiden tuottamaa sähköä

Puutarha Tahvoset on jo pitkään kattanut merkittävän osan sähköntarpeestaan omilla aurinkovoimaloilla. Voimaloiden avulla olemme voineet nostaa taimistomme energiatehokkuutta ja vähentää entisestään hiilijalanjälkeä. Tuotamme voimalakohteissa jo noin neljänneksen koko vuoden sähkönkulutustarpeesta itse. 

Uusin aurinkovoimala tuottaa sähkön muun muassa läheiselle kastelupumpulle.

Tuotamme luonnostaan ilmastoystävällisiä tuotteita, jotka sitovat ilmakehän hiiltä. 


Aurinkovoimaloiden käyttö sopii erinomaisesti taimistoalalle. Silloin kun käytämme sähköä eniten, myös aurinko paistaa eniten. Sähkönkäyttöpiikkimme sijoittuvat yleensä kesä - heinäkuulle.  
Eniten sähköä vievät taimistollamme kastelupumput. Kesäaikaan on sähkön avulla myös viilennettävä kylmävarastoja, joissa säilytämme muun muassa pistokkaita. Lisäksi sähköä kuluttavat erilaiset taimiston tuotantoon kiinteästi kuuluvat laitteet kuten ruukutuskoneet.  
Talvella kun aurinkokennot ovat lumen alla eivätkä tuota juuri mitään, myös toimintamme on pienimmillään. Kylmävarastoja on käytössä enemmän, mutta myös ulkolämpötila on matalampi. Viilennystarpeita ei kesäkauden tapaan ole. 

Kolme voimalaa omiin tarpeisiin

Taimistomme alueella on tällä hetkellä kolme aurinkovoimalaa. Ne on sijoitettu kohteisiin, joissa ne parhaiten palvelevat taimistomme tuotantoa. Mitoitus on optimoitu niin, että kaikki tuotettu sähkö saataisiin käytettyä omassa tuotannossa.  
Ensimmäiset aurinkopaneelit hankimme suuren varastorakennuksen katolle toimistomme viereen vuonna 2019. Tällä aurinkovoimalalla on nimellistehoa 110 kilovolttiampeeria (kVA). 
Viimeisin 20 kVA:n aurinkovoimala asennettiin lähelle suurta kastelupumppua syksyllä 2023. Hieman suurempi nimellisteho on voimalalla, joka sijaitsee taimiston puuntuotantoyksikön yhteydessä.  
Tavoitteenamme on ollut leikata kesän energiapiikit omalla aurinkosähköllä. Se on toteutunut hyvin. Kesäkuussa 2024 tuotimme sähköä jopa yli oman tarpeemme ja pystyimme myymään loput valtakunnanverkkoon. 


Toimitusjohtaja Tomi Tahvonen:
"Uskomme siihen, että kun toimimme vastuullisesti omalla taimistollamme, siitä hyötyy koko suomalainen taimistoala.”

Omien aurinkovoimaloiden hyödyttäminen sähköntuottajana on osa vastuullisuustoimiemme kokonaisuutta, joka on jo pitkään ohjannut Puutarha Tahvosten toimintaa. Aurinkosähkön käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat hyvin pienet. Se on meille tärkeää.  
Tuotamme luonnostaan ilmastoystävällisiä tuotteita. Taimistolta lähtevät puiden ja pensaiden taimet jatkavat kasvuaan lopullisilla kasvupaikoillaan ja tekevät elinikänsä työtä ilmakehän hiilensitojina.  


Otsonivesi korvaa kasvinsuojeluaineiden käyttöä

Olemme testanneet Puutarha Tahvosilla otsonivettä tautien ja tuholaisten desinfioinnissa muutaman vuoden ajan.  Mansikoiden emotaimihuoneessa tehdyt suihkutustulokset lupaavat hyvää myös laajemmalle käytölle.

Haluamme olla varmoja siitä, että Puutarha Tahvosilta lähtee puutarhamyymälöihin, pihoihin ja puutarhoihin vain laadukkaita kasveja. Se tarkoittaa myös sitä, että taimien on oltava mahdollisimman puhtaita taudeista ja tuholaisista. Etsimme koko ajan vaihtoehtoja, joilla pystymme korvaamaan kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä. 
Kasvihuoneissa käytetään nykyään yleisesti biologista torjuntaa. Sitä teemme mekin. Muutaman kasvukauden ajan olemme kokeilleet myös otsonivesisuihkutuksia haitallisten eliöiden kuten härmän ja vihannespunkin poistamiseen mansikoiden emotaimikasvihuoneessa. 
Otsoni on luonnossa yleinen aine. Sitä esiintyy aurinkoisella ilmalla kasvillisuuskerroksessa sekä ukkosen ja salamoiden yhteydessä ilmassa ja hetkellisesti jopa sadepisaroissa. Kun sitä ruiskutetaan veden mukana kasvin lehdille, tapahtuu kemiallinen reaktio, jonka seurauksena vapautuu yksiatominen happi, joka hapettaa nopeasti ja tehokkaasti kasveille haitallisia eliöitä. Otsonoinnin erilaisia turvallisia käyttömahdollisuuksia tutkitaan koko ajan.  

Edessä hortensian taimia, takana kuljetuskalustoa, jonka kyljessä on Puutarha Tahvosten brändivärit ja teksti Elämää pihaan ja puutarhaan



Otsoniveden käyttö vaatii muun muassa erityisen levityskaluston, jonka kehittämisessä olemme koko ajan mukana.

Vastuullisen kasvinsuojelun puolesta

Suomessa ei ole aiempaa kokemusta otsoniveden käytöstä tavallisilla hyöty- ja koristekasvitaimistoilla. Kehitämme itse tavat, joilla saamme otsonivedestä luonnonmukaisen kasvinsuojelumenetelmän korvaamaan kemiallista kasvinsuojelua. Seuraamme alan tutkimuksesta saatavaa tietoa, ja sovellamme menetelmää omaan toimintaamme.  Kokemuksemme mukaan otsoniveden käyttö on tehokas menetelmä silloin, kun otsonipitoisuus saadaan pidettyä halutulla tasolla koko suihkutuksen ajan. Se vaatii erityistekniikkaa otsoniveden tuotannossa sekä erityisen levityskaluston, jonka kehittämisessä olemme koko ajan mukana. Teemme yhteistyötä hyvinkääläisen laitekokonaisuuden kehittäjän, Happico Oy:n kanssa. 
Haluamme kehittää kasvinsuojelua Puutarha Tahvosilla, jotta koko suomalainen taimistoala voi jatkossa toimia entistäkin vastuullisemmin. Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö vie paljon resursseja. Siitä luopuminen kiinnostaa varmasti muitakin kuin meitä. 
Ilmastonmuutos ja ääreisten olosuhteiden lisääntyminen vaikuttavat myös kasvinsuojeluun. 10 tai 20 vuoden kuluttua meillä Suomessa saattaa hyvinkin olla sellaisia tuholaisia, joita tavataan nyt Baltian maissa ja Keski-Euroopan pohjoisosissa. Seuraamme tarkasti kasvitautien ja tuholaisten tilannetta ja varaudumme muutoksiin.  


Vesikiertojärjestelmä kierrättää myös ravinteet

Taimistollamme kasvaa satoja tuhansia taimia, jotka kaikki tarvitsevat kasvaakseen vettä ja ravinteita. Vesi on välttämättömyyshyödyke. Sitä on oltava tarjolla kasvukauden jokaisena päivänä. Siksi veden saanti on varmistettava aina ja kaikissa olosuhteissa.
Puutarha Tahvosilla vesi pumpataan vesiylioikeuden luvalla kahdesta läheisestä järvestä ja niiden välissä virtaavasta joesta.Käytössämme on suomalaisittain harvinainen vesikiertojärjestelmä, jonka avulla pystymme hoitamaan kastelun ympäristöä kuormittamatta. Jo vuosituhannen alkuvuosina aloimme rakentaa taimistolle viljely-yksiköitä, joissa vettä kierrätetään suljetussa järjestelmässä.

Tällä hetkellä yksiköitä on jo noin 50 ja niissä jokaisessa on oma vedenkeruualtaansa. Lähes 90 prosenttia viljelyalastamme on jo järjestelmän piirissä.


Olemme kehittäneet oman toimintamme vastaamaan tulevia vaatimuksia.
Haluamme olla edelläkävijöitä.

Altaaseen ja takaisin kasveille

Jokainen 150 metriä pitkä yksikkö on katettu katekankaalla, jonka alla on muovikalvo. Yksikössä on kaksi 10 metrin levyistä kasvatusaluetta, jotka viettävät loivasti välissä olevaan ojaan. Kun taimia kastellaan sumuttamalla, kaikki ruukun ohi tai läpi menevä vesi valuu ojaan. Sieltä se johdetaan putken kautta kastelualtaaseen.
Kaikki vesi, jota kasvi ei käytä tai joka ei haihdu, saadaan kerättyä ravinteineen talteen ja käytettyä myöhemmin uudelleen. Näin voimme estää tehokkaasti ravinteiden imeytymisen maaperään. Ravinteiden karkaaminen kierrosta ulos on muutenkin vähäistä, sillä käytämme hallitusti liukenevia lannoitteita, joissa on pilleröinti pinnalla.
Jokainen kastelualtas on tilavuudeltaan 3500 kuutiota. Yksi allas palvelee 10–15 viljely-yksikköä. Tasaiseksi kaivettuun altaaseen on teetetty muovikalvo, jotta vettä ei pääse valumaan altaasta pois. Katekangas pidentää altaan ikää, kun uv-säteily ei pääse polttamaan muovia puhki.  

Turvallisuutta varten

Monissa maissa on lailla määrätty, että kasteluvesi on otettava talteen ja kierrätettävä. Suomesta tällainen lainsäädäntö vielä toistaiseksi puuttuu. Olemme kehittäneet oman toimintamme vastaamaan tulevia vaatimuksia. Haluamme olla edelläkävijöitä.
Kierrossa olevan veden laatua tutkitaan säännöllisesti. Kun toimimme yhdessä viranomaisten kanssa, saamme oikeaa ja puolueetonta tietoa, jonka avulla pystymme varmistamaan, että olemme oikealla tiellä viljelymenetelmien kehittämisessä ja kasvimme voivat hyvin.
Kasvitaudeille herkimpiä lajeja – alppiruusuja, atsaleoja ja pensasmustikoita - kastellaan edelleen pumpatulla järvivedellä.

TEKSTIT JA KUVAT Tiina Makkonen