Kauniisti kukkiva ruusutarha on monen unelma. Helppohoitoisimman ruusutarhan saa istuttamalla jatkuvakukintaisia pensasruusuja, mutta panostamalla kasvualustaan ja hoitoon myös vaateliaampien ryhmäruusujen kanssa onnistuu.

Ryhmäruusut jaetaan usein karkeasti kahteen ryhmään: suurikukkaisiin ryhmäruusuihin ja pienikukkaisiin tertturuusuihin. Ryhmäruusut voidaan kuitenkin jakaa kuuteen ryhmään niiden ominaisuuksien mukaan. Näitä ryhmiä ovat teehybridit, polyantharuusut, polyanthahybridit, floribundaruusut, grandifloraruusut sekä pikku- eli miniruusut.

Teehybrideille ominaista on todella suuri ja näyttävä kukka, kuten ’Peace’-ruusulla. Tähän ryhmään kuuluvat vaativimmat ryhmäruusut. Polyantharuusut tekevät paljon pieniä kukkia, jotka ovat monesti kerrannaisia. Polyanthahybridit ovat kahden edellisen ryhmän risteytyksiä. Näitä risteytyksiä edelleen risteyttämällä teehybridien kanssa on saatu floribundaruusut, joita nykyiset viljelyssä olevat tertturuusut pääasiallisesti ovat. Floribundaruusuilla, kuten ’Europeana’ ja ’Nina Weibull’, kauniin muotoiset kukat ovat suurissa tertuissa ja kasvusto jää melko matalaksi; noin 50-70 cm. Grandifloraruusuilla, floribundaruusujen ja teehybridin risteytyksillä, kukat ovat tertuissa, mutta lukumäärällisesti niitä on vähemmän kuin floribundaruusuilla. Kukat ovat tavallisesti kerrotut. Miniruusuja kasvatetaan tavallisesti vain astiassa.

Peace ruusun kukintoja

Panosta kasvualustaan

Ryhmäruusut ovat vaativia kasvatettavia, mutta kun alustavat työt hoidetaan kunnolla, voi näistäkin kasveista saada pitkäaikaista iloa vähemmällä vaivalla. Ruusuille tulisi valita paikka, joka on tuulilta suojaisa, lämmin ja aurinkoinen. Loivasti viettävä rinne, jossa vesi ei jää syksyn sateillakaan juuristoalueelle seisomaan, on erittäin hyvä. Luomalla ruusuille mahdollisimman hyvät kasvuolot, hoito käy jatkossa helpommin.

Kasvualusta on erityisen tärkeää, joten panosta siihen. Ruusut viihtyvät syvämultaisessa maassa. Juuret saattavat kaivautua syvällekin, joten kasvualustan parannus kannattaa tehdä ainakin 60 cm syvyyteen saakka ja varmistaa, ettei heti senkään jälkeen vastassa ole kovaa savimaata tai kalliota. Kasvualustaa kannattaa parantaa palaneella karjan lannalla tai kompostilla, kalkitulla turpeella ja hyvällä mullalla. Näin ruusu saa vahvan ja ravinteikkaan maan. Jatkossa ravinteiden riittävyydestä tulee huolehtia lannoittamalla kasvualustaa keväällä ja tarvittaessa vielä kukinnan aikaan kesällä. Kasvualusta kannattaa muotoilla matalalle kummulle, jolloin vesi ei jää seisomaan juuristoalueelle ja maa lämpiää keväällä paremmin.

Istuta ruusut syvään

Talvenkestävyys paranee huomattavasti, kun ryhmäruusujen varttamiskohta eli kohta, jossa jaloverso on liitetty villiruusun kestävään juureen, jää 10-15 cm maanpinnan alapuolelle. Ruusun juurelle kannattaa lisätä joka kevät lannoitettua, uutta multaa. Tämä pitää huolen siitä, että maan painuessa arka varttamiskohta ei tule liian pintaan ja palellu.

Ruusuja myydään keväällä esipakattuina yksittäin tai useamman taimen nippuina. Ruusuja myydään myös astiataimina, joiden istutusaika on koko kasvukauden. Kesällä voi ostaa myös hyödettyjä eli jo kukassa olevia ruusuntaimia. Kevät on arimpien ryhmäruusujen paras istutusaika.

Esipakatut taimet erotellaan toisistaan, ja juuria liotetaan puolisen tuntia ennen istutusta. Astiataimet tulee kastella hyvin ennen istutusta. Ruusujen istutusväli on 40-50 cm eli neliölle mahtuu 4-6 taimea. Liian pitkiä juuria ei saa taittaa, vaan ne voi lyhentää varovasti.

Leikkaa ja kastele ruusuja

Keväällä istutetut ruusut leikataan heti istutuksen yhteydessä. Kuolleet ja heikot versot poistetaan kokonaan ja jäljelle jätetään 3-5 vahvinta versoa. Jokaiseen versoon jätetään 4-5 silmua. Verso leikataan noin sentin silmun yläpuolelta. Kesällä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä. Normaalissa kevätleikkauksessa poistetaan kuolleet ja hennot versot. Vahvat versot typistetään vasta kun kasvu on lähtenyt. Vahvimpiin versoihin voi jättää 6-7 silmua, muihin 4-5.

Kuihtuneet kukat kannattaa myös poistaa muutaman päivän välein. Näin ruusut jaksavat kukkia paremmin ja kasvusto pysyy siistinä. Kesällä ruusuista tulee poistaa myös villiversot, jotka kasvavat syvältä maan alta. Villiversot tunnistaa poikkeavasta, usein hyvin voimakkaasta kasvutavasta. Nämä versot tulee poistaa tarkasti, sillä kasvaessaan ne näännyttävät vähitellen vartetun lajikkeen.

Etenkin kuivina kausina syväjuuriset ruusut tarvitsevat kastelua jaksaakseen kukkia. Kasteluvesi tulee suunnata suoraa ruusujen juuristoalueelle välttäen lehtien kastumista. Aurinkoisella säällä lehdelle jäänyt vesipisara aiheuttaa polttovioituksen. Ruusuille, kuten muillekin kasveille, on parempi antaa muutaman kerran viikossa reilusti vettä kuin joka päivä vähäsen.

Ruusujen yleisimmät vaivat ovat kirvat, härmä ja mustalaikkutauti. Kirvat ovat melko yleisiä etenkin nuppuvaiheessa. Kirvoja voi karkottaa torjunta-aineilla tai laimennetulla mäntysuopaliuoksella. Välillä riittää jopa pelkkä vesisuihku. Mäntysuopaliuos ja torjunta-aineet auttavat myös härmää vastaan. Härmää voi torjua ennalta välttämällä liiallista typpilannoitusta sekä pitämällä kasvusto ilmavana ja maa tasaisen kosteana. Ilmava kasvupaikka auttaa myös mustalaikkutaudin torjunnassa. Jos mustalaikkutauti kuitenkin iskee, tulee sairaat lehdet kerätä ja hävittää esim. polttamalla.

Talvisuojaus

Kun lehdet ovat tuleentuneet, ruusut voidaan leikata noin 30 cm korkeudelta talvisuojaamisen helpottamiseksi. Talvisuojaturve kannattaa levittää ruusujen tyvelle vasta maan routaannuttua. Talvisuojaturve estää kosteuden kerääntymisen ruusun tyvelle ja suojaa pahimmilta pakkasilta. Turpeen lisäksi kasvuston voi peitellä havuilla tai lehdillä. Myös lumen kasaaminen kasvuston päälle auttaa talvehtimisessa.

Ryhmäruusuja

’Hanne’

Suurikukkainen ’Hanne’ kuuluu teehybridiruusuihin. Sen suuret, kerrotut kukat ovat karmiininpunaiset ja tuoksu valloittava. Tämä ryhmäruusu kestää erityisen hyvin sadetta, vaikka suurikukkainen onkin. Lajike on myös yksi kestävimmistä lajikkeista Suomen oloissa.

’Karen Blixen’

Erittäin kauniit, hyvin suuret ja kerrotut puhtaanvalkoiset kukat tuoksuvat miedosti. Teehybrideihin kuuluva ’Karen Blixen’ kukkii pitkään ja runsaasti.

’Mr. Lincoln’

Teehybridiruusuihin kuuluvan lajikkeen kukat ovat suuret ja voimakkaasti kerrotut. Tummat kirkkaanpunaiset kukat tuoksuvat voimakkaasti.

’Europeana’

Ikisuosikki ’Europeana’ kuuluu floribundaruusuihin. Suurehkot, syvänpunaiset kukat ovat kerrotut. Tämä tuoksuton ruusu kukkii erittäin pitkään ja kestää sadettakin hyvin.