Aidalla voi olla montakin tarkoitusta. Se voi toimia näkösuojana, ohjata kulkua, estää tieltä tulevaa melua ja pölyä tai rajata tiloja toisistaan. Hyvin hoidettu aita on  näyttävä pihan toiminnallinen elementti.

Aidan voi kasvattaa joko havukasveista tai lehtipensaista. Havukasvit antavat ympärivuotista näkösuojaa, mutta ovat hoidollisesti haastavampia kuin lehtipensaat. Hyvän näkösuojan antaa 180 cm korkea ja vähintään 50 cm leveä kasvimassa. Leikattavaan aitaan sopivat pensaat, jotka sietävät toistuvaa leikkausta. Vapaasti kasvava aidanne ei kaipaa jokavuotista leikkausta.

Istuta taimet oikeaan aikaan 

Aitataimia on myynnissä sekä paljasjuurina että pienissä kennoastioissa. Paljasjuurisia taimia istutetaan keväällä tai myöhään syksyllä taimien ollessa lepotilaisena. Kasvualustaan juurtuneita pikkutaimia voi istuttaa läpi kasvukauden. Aidan tai aidanteen voi istuttaa myös reilun kokoisista astiataimista. Tällöin taimia tarvitaan määrällisesti vähemmän, 1-2 kappaletta metrille. Haaroittuneita paljasjuuritaimia varataan 2-3 kappaletta metrille.

kuusiaita

Havutaimia lukuun ottamatta aitataimet leikataan heti istutuksen jälkeen. Taimet leikataan noin 10 cm ylimmän haaroittumiskohdan yläpuolelta. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä. Lehtipensasaita leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista sekä kasvukaudella 2-3 kertaan. Havuaita leikataan kerran vuodessa kevättalvella.

Vapaasti kasvavan aidanteen voi istuttaa useammasta lajista. Yhdistä vaikka hernepensasta ja syreeneitä, aroniaa ja isotuomipihlajaa – saat aidanteesta mielenkiintoisen erivärisine kukkineen, lehtimuotoineen ja syysväreineen.

Leikattavaan aitaan sopivat mm.

lehtipensaat:

havukasvit: