Omenarupi on sienitauti, joka aiheuttaa omenoihin tummia, rupimaisia laikkuja. Herkimmät omenalajikkeet halkeilevat rupilaikkujen kohdalta ja altistuvat muillekin taudeille. Tauti heikentää omenasatoa, muttei estä omenoiden käyttöä. Rupisieni talvehtii maahan varisseissa lehdissä ja omenoissa, joista se keväällä leviää. Oireet huomaa ensin lehdistä, joihin tulee tummia rupilaikkuja. Sateen ja tuulen mukana rupi leviää yhä uusille lehdille ja omenoiden pinnalle.

Taudin torjuminen on hankalaa, mutta ennaltaehkäisevästi puu kannattaa pitää harvana ja ilmavana, jotta lehvästö kuivuu nopeasti sateen jälkeen. Myös tippuneet lehdet ja omenat kannattaa kerätä huolellisesti pois. Rupiset lehdet ja omenat voi kompostoida tehokkaassa lämpökompostorissa tai kaivaa maan sisään.

Toiset omenalajikkeet kestävät paremmin rupea kuin toiset. Vanhat lajikkeet sekä ohutkuoriset kesälajikkeet ovat arimpia omenaruvelle. Markkinoille on tullut uusia, hyvin ruvenkestäviä sekä rupiresistenttejä lajikkeita. Näissä lajikkeissa ruvenkesto perustuu joko yleiseen hyvään ruvenkestävyyteen tai ruvenkestogeeniin/ -geeneihin, jotka ovat omenan perimässä.

Useimmat uusista lajikkeista tulevat Venäjältä tai Latviasta, missä omenanjalostustyöllä on pitkät perinteet. Tahvosten valikoimasta löytyy viisi rupiresistenssi-geeniä kantavaa omenalajiketta. Lisäksi valikoimassa on uusia hyvän ruvenkeston omaavia lajikkeita. Osa vanhemmistakin lajikkeita kestää hyvin rupea vastaan, kuten omenat ´Antonovka´, ´Konsta´, ´Tallinnan päärynäomena´ ja ´Åkerö´. Kotipuutarhassa omenarupi harvoin pilaa koko satoa, mutta ammattiviljelmillä sadonalenema voi olla huomattava.

Vf-ruvenkestogeenin omaavia lajikkeita

´Afrodita´ 
Menestymisvyöhykkeet I-III, syys/talvilajike.
Hedelmät ovat keskikokoisia ja muodoltaan pyöreähköjä. Vihertävän keltaista omenaa peittää vadelmanpunainen peiteväri. Maku happamanimelä, mausteinen. Puu tulee aikaisin satoikään. Sato kerätään syyskuun puolivälin jälkeen ja se säilyy vuodenvaihteeseen.

´Dace´
Menestymisvyöhykkeet I-III (IV), talvilajike.
Hedelmät suuria ja muodoltaan pyöreähköjä. Kellertävää omenaa peittää lähes kokonaan täplikäs, punainen peiteväri. Maku happamanimelä, maukas. Puu tulee aikaisin satoikään. Sato kerätään syyskuun lopulla ja kypsyy lyhyen säilytyksen aikana. Omenat säilyvät vuodenvaihteen yli.

´Gita´
Menestymisvyöhykkeet I-II, syyslajike.
Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja. Keltainen pohjaväri peittyy lähes kokonaan purppuranpunaiseen peiteväriin. Maku makeanhapokas, hienoarominen. Sato kerätään syyskuun aikana ja se kypsyy noin kuukauden varastoinnilla. Omenat säilyvät jouluun.

´Jubiljar´
Menestymisvyöhykkeet I-III, myöhäinen kesälajike.
Hedelmät keskikokoisia, leveän kekomaisia. Vihertävänkeltaista pohjaväriä peittää osittain vadelmanpunainen peiteväri. Maku happamanimelä, hapokas. Puu tulee aikaisin satoikään. Sato kypsyy syyskuun alkupuolella ja säilyy varastossa kuukauden.

´Solnyshko´
Menestymisvyöhykkeet I-III, myöhäinen syyslajike.
Hedelmät keskikokoisia, pitkulaisen muotoisia. Vihertävänkeltainen pohjaväri peittyy lähes kauttaaltaan vadelmanpunaisen peitevärin alle. Maku happamanimelä, erittäin maukas. Puu tulee suht aikaisin satoikään. Sato kerätään syyskuun puolivälissä ja se kypsyy parin viikon varastoinnilla. Omenat säilyvät joulukuulle.

Hyvän ruvenkeston omaavia lajikkeita

´Daina´ 
Menestymisvyöhykkeet I-III, syyslajike.
Hedelmät keskikokoisia, pyöreähköjä. Hedelmät kauniin punaisia. Maku makeahko, happamanimelä.

´Krista´
Menestymisvyöhykkeet I-III, talvilajike.
Hedelmät suuria, muodoltaan pyöreitä. Vaaleankeltainen pohjaväri peittyy osittain punaisen peitevärin alle. Maku happamanimelä, erittäin maukas. Puu tulee satoikään suht aikaisin. Sato kerätään syyskuun loppupuolella ja omenat kypsyvät kuukauden varastoinnilla. Omenat säilyvät vuodenvaihteen yli.

´Safran Pohjola´
Menestymisvyöhykkeet I-IV (V), syyslajike.
Hedelmät keskikokoisia tai suuria, pitkänomaisia. Omenat täysin punaisia. Maku makea, aromikas ja lievähappoinen. Tulee aikaisin satoikään. Maku parhaimmillaan lyhyen kypsytyksen jälkeen loka-marraskuussa.

´Tohoku´
Menestymisvyöhykkeet I-II, syys/talvilajike.
Hedelmä suurehko, voimakkaan punainen. Maku makea, hienoarominen ja mietohappoinen. Sato kerätään syyskuun loppupuolella. Omenat säilyvät jouluun.