Ryhmäruusut 

Paljasjuurisia ja esipakattuja ryhmäruusuntaimia voi istuttaa ainoastaan aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, kun taimet ovat lepotilassa, saatavuus syksyllä on tosin olematon. Jos juuret ovat paljaana, taimet pidetään varjossa istutukseen saakka. Esipakatuissa taimissa juuret ovat suojassa löyhässä turpeessa. Ryhmäruusuja myydään myös astiataimina.

Ryhmäruusut pitävät aurinkoisesta, lämpimästä ja syvämultaisesta kasvupaikasta. Istutusalueen valmistelu alkaa monivuotisten rikkaruohojen tai nurmikon poistolla. Ryhmäruusut tarvitsevat noin 60 cm syvän kasvualustan. Jos pohjamaa on savista, kaiva vielä syvempi kuoppa ja lisää kuopan pohjalle n. 20 cm kerros soraa salaojittamaan juuriston kasvutilaa. Jos istutuskuoppaa kaivettaessa vastaan tulee kallio, ei paikka sovellu ruusuille. Kallio on talvella kylmä ja haittaa juuriston hyvinvointia ja kasvua.

Paranna tarvittaessa kasvualustaa. Ryhmäruusut viihtyvät ravinteikkaassa, vahvassa maassa. Lisää hiekkaiseen maahan savipitoista, ravinteikasta multaa, saviseen multaan taas hiukan soraa ja turvepitoista multaa. Kalkitse ja lannoita tarvittaessa. Kastele istutuskuoppa ennen istutusta.

Paljasjuuriset ruusujuuret upotetaan veteen noin puoleksi tunniksi ennen istutusta. Paljasjuuristen taiminippujen sidokset avataan ja juuret irrotellaan varovasti toisistaan. Paljasjuurisille ja esipakatuille ryhmäruusuille tehdään istutusleikkaus. Vahingoittuneet ja ohuet versot leikataan kokonaan pois. Vahvoja versoja jätetään 3-5 kpl. Nämä versot katkaistaan 3-5 terveen silmun yläpuolelta. Leikkaa astiataimista vain kuolleet ja vioittuneet versot.

Aseta ruusu kuoppaan niin, että jalonnuskohta jää 15-20 cm maanpinnan alapuolelle ja täytä kuoppa. Tiivistä maata siten, ettei taimi vajoa tai muuten liiku ensimmäisessä kastelussa. Lisää multaa tarvittaessa. Kun istutus on valmisteltu, kastele se huolella. Tarkista vielä, täytyykö lisätä kasvualustaa.

Jos istutat ryhmäruusuja syksyllä, jätä istutusleikkaus seuraavaan kevääseen ja huolehdi, ettei kasvualusta jää montulle.

Pensasruusut 

Pensasruusut ovat kasvualustan ja kasvupaikan suhteen hieman vaatimattomampia kuin ryhmäruusut. Parhaan kukinnan ne antavat aurinkoisella kasvupaikalla, mutta jotkin pensasruusuista menestyvät myös puolivarjossa. Kasvualustan suhteen on myös eroavaisuuksia. Esimerkiksi pimpinellaruusut ja tarhakurtturuusut menestyvät vähäravinteisessakin maassa, kun taas useimmat pensasruusuista vaativat ryhmäruusujen tapaan ravinteikkaan maan.

Pensasruusuissa saattaa olla myös vartettuja ruusuja, jotka tulisi istuttaa 15 cm syvempään. Esimerkiksi bourbonruusut ja neilikkaruusut ovat usein vartettuja.

Pensasruusut tarvitsevat ryhmäruusujen tapaan noin 60 cm syvän kasvualustan. Rikkaruohoista ja nurmikosta vapaaseen maahan valmistellaan istutuskuoppa, jossa on kullekin ruusulle sopivaa kasvualustaa. Kasvualustaa voi tarvittaessa myös kalkita ja lannoittaa. Kastele istutuskuoppa.

Hyvin haaroittuneet pensasruusut eivät kaipaa istutusleikkausta. Tarvittaessa leikkaa kuitenkin pois kuolleet ja vioittuneet verson osat elinvoimaisen silmun yläpuolelta. Kastele juuripaakku läpikotaisin ja karhenna juuripaakun pinta ennen istutusta. Katkaise mahdolliset juurikiepit.

Ruusu asetetaan kuopan keskelle siten, että paakun yläpinta jää valmiissa istutuksessa maksimissaan muutaman sentin alemmas olevasta maanpinnasta. Täytä kuoppa mullalla ja varmista, että taimi on suorassa. Kastele vielä ja lisää tarvittaessa multaa.

Easy Elegance pensasruusut istutetaan samaan tapaan.

Taimivälit

Ryhmäruusut istutetaan 30-50 cm välein. Liian tiheässä ruusujen lehdet eivät kuivahda sateen jälkeen niin tehokkaasti kuin väljemmässä istutuksessa. Istutuksessa kannattaa huomioida myös ruusujen kasvukoko: tertturuusuista kasvaa usein tiheämpiä ja leveämpiä kuin T-hybridiruusuista. Myös korkeuksissa on eroja.

Pensasruusuissa tulee huomioida pensaan lopullinen koko. Mitä kookkaammasta ruususta on kysymys, sitä etäämmälle ne toisistaan istutetaan. Kookkaat ruusut istutetaan 1,5-2 metrin päähän toisistaan. Pienet lajikkeet kuten keijunruusun voi istuttaa 50 cm välein, lyhytversoiset tarhakurtturuusut 70-80 cm välein.