Mansikat

Fragaria x ananassa – Mansikat

Mansikka on monipuolinen marja ja ainakin pieninä määrinä suhteellinen helppo kasvattaa. Lajikkeita löytyy moneen makuun sekä talous että tuorekäyttöön. Jatkuvasatoisilla lajikkeilla mansikan satokautta on saatu jatkettua kesäheinäkuusta aina elo–syyskuulle saakka. Lue lisää kasvatuksesta ja hoidosta lajikkeiden jälkeen löytyvästä osiosta sivun lopusta.

 

Mansikat

Tuoteryhmässä 13 tuotetta
Fragaria x ananassa 'Bounty'BOUNTY MANSIKKA FinEValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Frida'FRIDA MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Honeoye'HONEOYE MANSIKKA FinEValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Jonsok'JONSOK MANSIKKA FinEValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Kaunotar'KAUNOTAR MANSIKKA FinEValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Korona'KORONA MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Lumotar'LUMOTAR MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Malwina'MALWINA MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Perhemansikka'PERHEMANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Polka'POLKA MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Ria'RIA MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Rondo'RONDO MANSIKKAValovaatimus: Au-Pv
Fragaria x ananassa 'Senga Sengana'SENGA SENGANA MANSIKKA FinEValovaatimus: Au-Pv

 

Tervetaimista hyvä alku mansikkamaalle

Mansikkamaata perustettaessa on hyvä kiinnittää huomio istutettaviin taimiin. Hyvillä ja terveillä taimilla saat parhaan alun mansikkaviljelykselle. Suosi suomalaisia varmennettuja tervetaimia. Varmennetut mansikantaimet ovat kasvintuhoojista puhdistettuja ja terveiksi testattuja. Varmennettuja ja testattuja käyttötaimia saa tuottaa vain Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksymät yrittäjät. Puutarha Tahvoset on tuottanut kotimaisia, varmennettuja mansikan tervetaimia jo vuodesta 1978.

Istutus ja hoito

Perusta mansikkamaa aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle. Varaa kasvualustaksi noin 30 senttiä peruslannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Sopiva mansikkapenkin leveys on noin 60 senttiä, taimiväliksi riittää 40–50 senttiä. Maa kannattaa muotoilla matalaksi kohopenkiksi ja kattaa joko ennen istutusta mansikkakankaalla tai istutuksen jälkeen esimerkiksi olkisilpulla. Näin marjat pysyvät puhtaina eivätkä ole suorassa kosketuksessa maahan.

Taimen oikea istutussyvyys on tärkeää: taimen kasvupiste ei saa peittyä multaan. Liian ylös jääneen taimen hennot juuret taas kuivahtavat helposti. Huolehdi siis, että lehtiruusuke on maanpinnan tasolla.

Turvepaakkuihin juurrutettuja pottitaimia voi istuttaa koko kasvukauden. Pikkutaimet vaativat säännöllistä kastelua istutuksen jälkeen. Keväällä istutettu mansikantaimi tuottaa satoa jo seuraavana vuonna. Pienten taimien kasvua voi edistää poistamalla kukkanuput ensimmäisenä kesänä sekä poistamalla rönsyt sitä mukaa, kun niitä kasvaa.

Taudit ja tuholaiset

Mansikat ovat alttiita monille taudeille ja kasvintuhoajille. Niistä yleisimpiä ovat harmaahome, mansikanhärmä ja tyvimätä. Tuholaisista mansikkapunkki, vattukärsäkäs ja luteet tekevät eniten tuhoja mansikkamailla.

Paras tapa välttää tauteja ja tuholaisia on ennaltaehkäisy. Riittävän harva istutustiheys, liiallisen
lannoittamisen välttäminen ja mansikkakasvuston harventaminen tarpeen mukaan pitävät kasvuston tarpeeksi ilmavana ja se kuivuu hyvin. Tällöin kosteudessa viihtyvät home- ja sieniitiöt eivät pääse leviämään. Tervetaimien käyttö, työvälineiden hyvä hygienia ja tarpeeksi tiheä viljelykierto auttavat sekä tautien ja tuholaisten ennaltaehkäisyyn.

Hyvin hoidettu mansikkamaa säilyy yleensä puhtaana ja tuottavana viidestä kuuteen vuotta, jonka jälkeen mansikkamaa kannattaa uusia. Mansikkamaata ei tule perustaa vanhan maan paikalle, koska mahdolliset taudinaiheuttajat ja tuholaiset säilyvät maassa.