Atsaleat

Rhododendron x – Atsaleat

Atsaleat ovat kauneimpia kukkivia koristepensaitamme, niiden värikkäästä kukinnasta saamme nauttia jo alkukesällä. Kauniit, sirot lehdet puhkeavat täyteen kokoonsa yleensä vasta kukinnan jälkeen. Atsaleat ovat pirteitä väripilkkuja myös syksyllä, kun lehdet saavat upean syysvärin. Lue lisää lajikelistan lopusta, sivun alaosasta.

 

Atsaleat

Tuoteryhmässä 9 tuotetta
Rhododendron 'Aamurusko'AAMURUSKO GENTINATSALEA FinEVyöhyke: I-IIIValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron 'Adalmina'ADALMINA PUISTOATSALEA FinEVyöhyke: I-IVValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron 'Illusia'ILLUSIA PUISTOATSALEA FinEVyöhyke: I-IVValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron 'Kullannuppu'KULLANNUPPU GENTINATSALEA FinEVyöhyke: I-IIIValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron 'Onnimanni'ONNIMANNI PUISTOATSALEA FinEVyöhyke: I-IVValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron 'Tarleena'TARLEENA PUISTOATSALEA FinEVyöhyke: I-IVValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron canadense 'Violetta'VIOLETTA KANADANATSALEAVyöhyke: I-VValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron x fraseriKEVÄTATSALEA FinEVyöhyke: I-IVValovaatimus: Au-Pv
Rhododendron x Rustica Mixture 'Ruususen Uni'RUUSUSEN UNI ATSALEA FinEVyöhyke: I-IIIValovaatimus: Au-Pv

 

 

Rhododendron x – Atsaleat

Atsaleat kuuluivat aiemmin omaan Azalea-sukuun, mutta ne liitettiin Rhododendron-sukuun vuonna 1834. Rhododendron-sana muodostuu kreikan kielen sanoista rhodon ja dendron eli ruusu ja puu. Tällä hetkellä tunnetaan noin 160 atsalealajia, jotka jaetaan kesävihantiin eli lehtensä talveksi varistaviin ja talvivihantiin ryhmiin. Suomessa ulkona menestyvät lajikkeet varistavat lehtensä talveksi.

Kasvupaikka

Atsaleat viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisilla paikoilla happamassa maassa (pH 4-5). Suomalainen hapan metsämaa sopii näille kalkinkarttajille hyvin. Kasvualustan tulee olla kuohkea, jotta atsaleojen ohut juuristo jaksaa kaivautua tarpeeksi syvälle. Pensaat hyötyvät myös katteesta tai juuristoa suojaavista maanpeitekasveista. Avoimella ja aurinkoisella paikalla atsaleat kukkivat runsaasti. Valoisalla paikalla lehtiin kehittyy värikäs ja loistava syysväri.

Istutus

Kaiva noin 50 cm syvä ja 50 leveä istutuskuoppa. Täytä kuoppa valmiilla havu-rodomullalla ja sekoita pohjamaan kanssa. Voit myös parantaa olemassa olevaa maata kalkitsemattomalla turpeella. Kastele juuripaakku läpimäräksi ja poista maatumaton astia. Istuta atsaleat siten, että juuripaakun pinta jää samalle tasolle maan pinnan kanssa. Tiivistä maa juuripaakun ympäriltä kevyesti ja kastele vielä kunnolla.

Hoitotyöt

Atsaleat ovat oikealle kasvupaikalle ja oikeaan maaperään istutettuna helppohoitoisia ja terveitä kasveja. Hoitoleikkaukseksi riittää vioittuneiden ja kuivuneiden oksien poisto tarvittaessa. Leikkaus kannattaa tehdä keväällä ennen lehtien puhkeamista. Lannoitus happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella parantaa kasvua ja kukintaa. Toisin kuin alppiruusut, atsaleat eivät vaadi kevätvarjostusta, sillä pensaat tiputtavat lehtensä talveksi. Pensaat vaurioituvat helposti kasatusta lumikuormasta, joten kasvupaikka tulee valita myös talvea silmällä pitäen.