Blog

Puutarhan syyskaunottaret

 

hydrangea_early_sensation_artikkeliSyysiltojen hämärtyessä hortensiat jaksavat vielä kukkia. Upeasta ja näyttävästä kukinnasta saa nauttia pitkään. Hortensiavalikoima on kasvanut viime vuosina runsaasti ja syyshortensialajikkeita löytyykin jo toistakymmentä. Valkoisesta limenvihreään, vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen – värivalikoimaakin löytyy.

Kukinta on runsaampaa valoisalla paikalla, mutta suora keskipäivän paahde nuuduttaa helposti suurilehtisen pensaan. Parhaiten hortensiat viihtyvät kevyessä varjossa. Kasvualustan tulee olla hapanta, humuspitoista ja runsasravinteista.

Jalohortensiat ovat luku sinänsä. Keskikesällä kukintaansa aloittelevat Endless Summer® Collection -hortensiat menestyvät myös neutraalimmassa maassa. Näillä hortensioilla maan pH-arvo vaikuttaa kukinnan väriin. Voit lukea lisää Endless Summer®-hortensioista täältä.

 

Näyttävää kukintaa keskikesältä syksyyn

Keskikesällä kukintaansa aloittelevat mustilan-, kuutamo- ja pallohortensiat. Myöhemmin syyskesällä kukkaan puhkeavat syyshortensiat, jotka kukkivat myöhään syksyyn- aina pakkasiin saakka. Kun jätät kuihtuneet kukinnot talveksi pensaaseen, saat nauttia pitsimäisistä kuivakukista vielä talvellakin.

Hortensiat ovat helppohoitoisia pensaita. Pallo- ja syyshortensiat sietävät hyvin leikkausta. Kukinnoista tulee entistä muhkeampia ja näyttävämpiä, kun versoihin jättää keväällä vain muutaman silmuparin. Mitä ohuempaa versoa leikkaa, sitä vähemmän silmuja siihen kannattaa jättää. Mustilan- ja kuutamohortensioita ei kannata leikata. Nämä pensaat ovat parhaimmillaan, kun ne saavat kasvaa vapaasti.

 

Syyshortensiatärpit

 

’Bombshell’

I-

Näyttävät kartionmuotoiset kukinnot avautuvat heinä-elokuussa. Vahvat versot kestävät isojen ja tiiviiden kukintojen painon. Uusi kukinto aluksi valkoinen, mutta muuttuu vähitellen vaaleanpunaiseksi.

 

’Early Sensation’

I-III (IV)

Heinä-elokuussa valkeina puhkeavat kukinnot punertuvat aikaisin syyskesällä. Versot ovat punaiset, lehdet voimakkaan vihreät.

 

’Great Star’

I-III (IV)

Näyttävät kukat eroavat selvästi muista syyshortensioista. Kukkien terälehdet ovat suuret ja terävine kärkineen ne muodostavat kukasta tähtimäisen.

 

’Limelight’

I-III IV)

Näyttävät, kookkaat kartionmuotoiset limenvihreät kukinnot avautuvat heinä-elokuussa.

 

artikkeli_bomb_early_great_lime

Ylhäällä: ’Bombshell’ ja ’Early Sensations’ Alhaalla: ’Great Star’ ja ’Limelight’

Kaikki hortensiat löydät klikkaamalla tästä.