Blog

Uutuuksia kasvivalikoimaamme keväällä 2019

Puutarha Tahvoset haistelee uusia tuulia ulkomailta – mitkä tuulet voisivat puhaltaa Suomeen saakka? Taimistolla seurataan aktiivisesti maailman kasvimarkkinoita ja tutkitaan Euroopan uutuuksia. Innostumalla ennakkoluulottomasti saattaa löytää jonkin helmen. Kiinnostavia lajikkeita kokeillaan kotimaassa ennen laajempaan tuotantoon ottamista. Osa kokeiluista päätyy lisäykseen, osa jää kokeilun asteelle. Pitkäaikaiset suhteet Euroopan ja Pohjois-Amerikan johtaviin taimistoihin tukevat kotimaista uutuustuotantoa. Kotimaisen kasvinjalostuksen ollessa pienimuotoista, Euroopan kasvimarkkinoilla on aineistoa, josta ammentaa täydennystä myös meille Suomeen.

Kauden 2019 uutuuksista useimmat löytyvät ennalta tutuista brändiperheistä, mutta myös perusvalikoimaan on luvassa mielenkiintoisia koriste- ja hyötykasviuutuuksia.

First Editions – kokoelma värikkäitä uutuuskasveja

Kokoelma täydentyy tänä vuonna monikäyttöisillä kanukoilla sekä upeakukkaisilla ruusuilla.

CAYENNE silkkikanukalla (Cornus amomum ’Cayenne’) on kirkkaanpunaiset versot, jotka erottuvat etenkin lehdettömään aikaan. Tasaisen vihreä lehdistö luo hyvän taustan värikkäille pensaille. Syksyllä muodostuvat marjat ovat raikkaan mustikansiniset ja tuovat kivan lisäarvon pensaalle. Syysvärissä pensas hehkuu oranssin ja punaisen sävyissä.

NEON BURST™ pensaskanukka (Cornus alba ’ByBoughen’ PP,27,956) on mukavan kompaktikasvuinen, vain noin 150 cm korkea pensas. Versosto on kiiltävä, kirkkaanpunainen. Kesäkaudelle oman mausteensa tuo kirkkaan kellanvihreä, loistava lehdistö. Syksyn tullen pensas saa oranssin ja punaisen sävyissä leimuavan syysvärin. Käyttökelpoinen, pienien pihojen helppohoitoinen pensas.

Erittäin runsaskukkainen ABOVE AND BEYOND™ köynnösruusu (Rosa ’ZLEEltonStrack’) on upea ilmestys oranssin värisine kukkanuppuineen. Tämä omajuurinen pensasruusu kukkii tuoksuvin, aprikoosin sävyisin puolikerrotuin kukin remontoivasti pitkälle syksyyn.

Lähes piikitön CAMPFIRE ruusu (Rosa ’CA 29’ PP24,435) on matalahkokasvuinen, omajuurinen ja jatkuvakukintainen uutuus. Keltaisina avautuvissa kukissa on heleän pinkit reunukset. Kukinnan edetessä punaisuus leviää koko kukkaan. Ilmeikäs ruusu sopii istutettavaksi vaikka perennapenkkiin.

Proven Winners sai hyvän vastaanoton

Viime vuonna Suomessa esitelty Proven Winners kasvikokoelma sai hyvän vastaanoton. Kokoelman värikkäät ja helppohoitoiset uutuuslajikkeet löysivät tiensä suomalaisiin puutarhoihin. Tänä vuonna kokoelma saa täydennystä: mukaan tulee kompaktin kokoinen ja helppohoitoinen angervouutuus.

Double Play® BLUE KAZOO taiganvirpiangervolla (Spiraea media ’SMSMBK’) on sinertävänvihreät lehdet. Uusi kasvu on hieman punertavaa. Melko suoraversoinen pensas kukkii alkukesällä. Valkoiset kukinnot muodostuvat edellisen vuoden versoihin.

Rakastu Endless Summer uutuuteen

Voimakasvärinen SUMMER LOVE™ hortensia (Hydrangea macrophylla ’Bailmacfive’ PPAF) on nuppuvaiheessa hehkuvan limenvihreä. Myöhemmin pensas kukkii runsaasti joko voimakkaan vadelmanpunaisin tai utuisen tummanvioletein kukinnoin kasvualustan happamuudesta riippuen. Kukinnot ovat tiiviit ja ne tulevat hyvin esille tummanvihreästä, kiiltävästä lehdistöstä. Kuten muutkin Endless Summer hortensiat, myös tämä uutuus vaatii hyvin kukkiakseen 6-8 tuntia aurinkoa päivässä. Nämä hortensiat sopivat mainiosti kasvatettavaksi myös ruukussa.

Atsaleauutuuksia karkkiväreissä

Keväällä näyttävästi kukkiva atsalearyhmä täydentyy kolmella hempeän värisellä revontuliatsalealajikkeella. Minnesotan yliopistossa jalostetut lajikkeet kestävät Suomen ilmastossa hyvin ja menestystä lupaillaankin IV-vyöhykkeelle saakka.

CANDY LIGHTS™ revontuliatsalea (Rhododendron Candy Lights™) kukkii voimakastuoksuisin, vaaleanpunaisin kukin. Teriössä on hento, keltainen laikku. Pyöreähkö ja tiivismuotoinen pensas saa kauniin viininpunaisen syysvärin.

LILAC LIGHTS™ revontuliatsalean (Rhododendron Lilac Lights™) kukinta on pinkkiin vivahtavan violetti. Teriön ylälohkossa on tummanpinkkiä pilkutusta. Tiivis ja kompaktinkokoinen pensas saa vaaleankellertävän syysvärin.

TRI-LIGHTS™ revontuliatsalean (Rhododendron Tri-Lights™) tummanroosista nupuista aukeaa vaaleanpunaiset, hieman valkokirjavat kukat. Kukan ylälohkon keltainen laikku ja tummanroosa pilkutus erottuvat selvästi. Kauniisti aaltoilevat terälehden reunat tuovat oman keveytensä kukintaan. Uutuusatsaleoista kookkain lajike kasvaa noin 120 cm korkeaksi, tiivismuotoiseksi pensaaksi.

Tummanpuhuva purppuraheisiangervo

LITTLE ANGEL purppuraheisiangervon (Physocarpus opulifolius ’Hoogi016’) uusi kasvu on kirkkaanpunaista. Väri tummuu purppuranpunaiseksi kasvukauden edetessä. Vaaleanpunertava kukinta tulee kauniisti esille tummasta lehvästöstä. Tiiviskasvuinen, kompakti väripilkku hehkuu syksyllä punaisen ja oranssin sävyissä.

Hyötykasveja unohtamatta!

Kevään uutuuksiin mahtuu myös muutama hyötykasvi.

Itsepölyttyvä siperiankarhunvatukka (Rubus fruticosus) on paksuoksainen, köynnöstävä pensas, joka vaatii tuennan. Elokuun lopulla kypsyvät mustat marjat ovat suuret ja makeat.

Hyvän ruvenkeston omaava myöhäinen kesä/syysomena NARODNOJE (Malus domestica ’Narodnoje’) on mehukas omenalajike. Hedelmä on kooltaan suurehko, pallomainen. Täysin kypsänä keltainen omena on aromikas ja miellyttävän makuinen. Puu tulee myös varsin nuorena satoikään ja pölytyksen onnistuessa sato on runsas vuosittain.

VOITTO keltakriikuna (Prunus domestica subsp. insititia ’Voitto’) on itsepölytteinen ja toimii hyvänä pölyttäjänä myös muille kriikunoille ja luumuille. Keltaiset, pienehköt, aromikkaat hedelmät kypsyvät melko aikaisin ja maku on parhaimmillaan täysin kypsänä.

 

Tästä klikkaamalla uutuuslistaukseen.