Blog

Taimiuutuuksia 2017

Uusi vuosi on aina mukava aloittaa pienellä katsauksella tulevan kauden uutuuksiin. Kevät 2017 tuo mukanaan niin kukkivia pensasuutuuksia kuin maukkaita hyötykasviuutuuksiakin.

 

Herkuttele ‘Herkkuherukalla’

‘Herkkuherukka’ kuuluu Tahvosten perhemarjapensaisiin. Tässä pensaassa yhdistyvät miedot ja maukkaat, erityisen herkulliset herukat. Valkoherukan, vaaleanpunaisen herukan ja viherherukan yhdistelmä sopii pieneen pihaan tai maistelupensaaksi suurempaankin. Pensas menestyy vyöhykkeillä I-IV (V).

 

Mitä olisikaan kevät ilman muutamaa hortensiauutuutta?

Bobo® syyshortensia (Hydrangea paniculata ’ILVOBO’ Bobo®) on matalakasvuinen, korkeus noin 1 m, ja runsaskukkainen syyshortensialajike. Pensaalla on suuret, aluksia valkoiset, myöhemmin vaaleanpunertaviksi muuttuvat kukat.

Incrediball® pallohortensia (Hydrangea arborescens Incrediball®) on erittäin suurikukkainen ja tukevaversoinen pallohortensia. Kukinnot ovat nuppuisina vihertäviä ja ne muuttuvat avautuessaan valkoisiksi ja jälleen vanhetessa hieman vihertäviksi. Noin 1,5 metrinen pensas kukkii saman vuoden versoilla ja menestyy vyöhykkeillä I-III (IV).

 

Kaunista ja kukkivaa, ruusuja unohtamatta

Heinä-syyskuussa keltaisena kukkiva pensaskuisma ’Hidcote’ (Hypericum ’Hidcote’) kasvaa noin metrin korkuiseksi. Upeat, jopa 7 cm halkaisijaltaan olevat kukat puhkeavat heinäkuussa. Kukinta jatkuu pitkälle syksyyn. Pensas viihtyy aurinkoisella paikalla kuivahkossa ja läpäisevässä maassa. Menestymisvyöhyke I.

’Mother of Pearl’ (Symphoricarpos) hollanninlumimarja kukkii heinäkuulla pienin, punertavin kellokukin. Syksyllä koristearvo on sen vaaleanpunertavissa marjoissa, jotka säilyvät pensaassa pitkään. 1,5-2 metriä korkeaksi kasvava pensas on pysty- ja tuuheakasvuinen. Pensas menestyy vyöhykkeillä I-II aurinkoisella ja kosteahkolla kasvupaikalla.

’Eden Rose 85’ on jatkuvakukintainen ruusu. Sillä on erityisen näyttävä kukinta. Suuret, erittäin kerrotut kukat ovat hennon vaaleanpunaisia, uloimmat terälehdet ovat lähes valkoiset. Pensas on 1-1,5 m korkea ja sen voi tukea köynnösruusun tapaan säleikköön. Pensas menestyy vyöhykkeellä I. Talvisuojaus on eduksi.

Matalakasvuinen (50-80 cm) ’Ferdy’ on kaartuvaversoinen ja tiiviskasvuinen puistoruusu. Terve pensas kukkii lohenpunaisin, pienin, kerrotuin kukkatertuin. Pensas menestyy vyöhykkeellä I. Talvisuojaus on eduksi.

’La Sevillana’ on jatkuvakukintainen, matalahko (50-80 cm) pensasruusu. Se kukkii näyttävin oranssinpunaisin, puolikerrotuin terttukukinnoin, jotka tuoksuvat miedosti. Tämä ruusu menestyy vyöhykkeellä I ja talvisuojaus on sille eduksi.

’Alexander MacKenzie’ on kestävä, kanadalainen pensasruusu. Se kukkii pitkään runsain kukkatertuin. Kukat ovat tumman vadelmanpunaiset, kerrotut ja ne tuoksuvat miedosti. Omajuurinen pensas voidaan tukea myös säleikköön. Ruusu menestyy vyöhykkeillä I-IV.

 

Ruvenkestäviä omenauutuuksia

Kevät tuo tullessaan kolme uutta omenalajiketta, jotka kestävät erityisen hyvin omenarupea. Omenarupi on kasvitauti (sienitauti), joka aiheuttaa omenoihin tummia, rupimaisia laikkuja. Tauti heikentää omenasatoa, muttei estä omenoiden käyttöä. Uutuuksien lisäksi tuotannossa olevia erityisen ruvenkestäviä lajikkeita ovat mm. ’Afrodita’, ’Safran Pohjola’, ’Solnyshko’ sekä ’Tohoku’.

’Daina’ on latvialainen syyslajike. Hedelmät ovat kauniin punaisia ja maku on happamanimelä. Tämä herkkuomena menestyy vyöhykkeillä I-III.

’Gita’ on vartettu hillittykasvuiseen perusrunkoon. Tämän latvialaisen syyslajikkeen omenat ovat keskikokoisia tai suurehkoja, runsaan purppuranpunaisen peitevärin peittämiä. Omena on maultaan makeanhapokas ja malto on tiivistä ja mehukasta. Menestymisvyöhykkeet I-II.

’Dace’ on talvilajike, jonka hedelmät ovat suuria, lähes kokonaan punaisen peitevärin peittämiä. Maku on aromikas ja malto mehukas. Puu tulee aikaisin satoikään ja on varsin runsassatoinen. ’Dace’ menestyy vyöhykkeillä I-III (IV).

 

Kestävyyttä uusilla päärynöillä

Päärynät ovat olleet pitkään vain eteläisen Suomen herkkuja. Uudet päärynälajikkeet ovat kestävämpiä ja tuottavat satoa jopa V-vyöhykkeellä saakka.

’Lada’ on aikainen lajike. Sen hedelmä on suurehko ja muodoltaan leveänpäärynämäinen. Pohjaväri on keltainen, mutta auringon puolella hedelmä saa kirkkaanpunaisen peitevärin. Malto on mehukas ja maku mietoarominen. ’Lada’ menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV.

’Tsizovskaja’-päärynän hedelmä on suurehko, säännöllisen pitkulainen ja väriltään vihertävänruskea. Malto on pehmeää ja erittäin mehukasta. Makeat ja aromikkaat hedelmät kypsyvät kerralla syyskuun puolivälissä ja pysyvät puussa erittäin hyvin. Suotuisissa oloissa ’Tsizovskaja’ menestynee vielä V-vyöhykkeelläkin.

 

Kokeilunarvoisia erikoisuuksia

Jotta kokenut, kaikennähnyt puutarhurikonkarikin löytäisi keväällä taimimyymälästä jotakin uutta, on valikoimaan poimittu muutamia hieman arkoja, mutta kokeilunarvoisia erikoiskasveja.

Isonietospensas ’Dippon’ (Deutzia crenata ’Dippon’) peittyy heinä-elokuussa valkoisiin, tähtimäisiin kukkiin. Noin metrin korkuinen pensas on suhteellisen vaatimaton kasvualustan osalta. Kasvupaikan tulisi olla suojainen ja lämmin, parhaan kukinnan pensas antaa täydessä auringossa. Pensas menestyy I-vyöhykkeellä, suojaisalla paikalla mahdollisesti myös II-vyöhykkeellä.

Valkovaleakaasia (Robinia pseudoacacia) on nopeakasvuinen, hernekasvien heimoon kuuluva kasvi. Suomessa yleensä pensasmaisena, 1-3 metrisenä kasvava valkovaleakaasia kukkii alkukesällä valkoisin, hyväntuoksuisin kukkatertuin. Sirot pariliuskaiset lehdet tekevät pensaan ulkoasusta kevyen. Versoissa on teräviä okapiikkejä. Pensas menestyy suojaisalla paikalla Ia (Ib) -vyöhykkeellä.

Uutuuslistaukseen pääset klikkaamalla tästä.