Blog

Siniviolettia puutarhaan

 

sininen_clematis_mrs_cholmondeleysininen_buddleja_buzz_sky_bluesininen_abies_koreana_koreanpihta

 

Vihreitä ja sinisiä sävyjä suosimalla luodaan rauhallista tunnelmaa puutarhaan. Lehtivihreän myötä kasvukaudella on aina läsnä vihreän eri sävyjä luoden pohjaa muille väreille.

 

Sininen on kevyt ja selkeä, mutta toisinaan haikea ja surumielinen väri. Se rauhoittaa ja selkeyttää mieltä. Violettiin liitetään ajatuksia henkisyydestä ja inspiraatiosta. Tumma violetti ja purppuraisemmat sävyt ovat juhlavia, mutta isoina alueina synkkiä.

Sininen korostaa tilan tuntua. Viileät sinisen sävyt tukevat mielikuvaa kasviryhmän jatkuvuudesta, kun niitä käytetään taustalla ja reunoilla. Varjoisassa paikassa tai vesiaiheen lähellä siniset sävyt korostavat rauhallisuutta.

Suuret sinisävyiset alueet saattavat vaikuttaa latteilta. Sekaan kannattaa lisätä väriä aisteja herättelemään. Kokeile vaikkapa yhdistää vaaleanpunaiseen, keltaiseen tai oranssiin. Myös päinvastaisesti, sinistä ja siniviolettia voi käyttää tasaamaan räikeitä värejä, sitomaan kirkkaita kohteita paikalleen ja sulauttamaan niitä ympäröivään luontoon.

Valo vaikuttaa värien kokemiseen. Sama kasvi voi olla valosta riippuen hyvinkin erivärinen. Sinivioletti voi olla selkeärajainen kirkkaassa auringonvalossa, mutta varjossa se alkaa sulautua vihreään. Vaaleanharmaa ja valkoinen estävät sinistä katoamasta varjoihin.

Kasvien ja kukintojen värit vaihtelevat kasvukauden aikana. Kukinto saattaa aueta purppuraisena ja muuttua sinisen kautta lähes valkoiseksi. Sama kasvi eri kasvuolosuhteissa saattaa kukkia erisävyisin, jopa erivärisin kukin.

Sinistä ja violettia löytyy puutarhan kasveista lehvästöstä, kukinnoista, marjoista ja hedelmistä. Esimerkiksi pensasmustikalla, katajalla, mahonialla ja sinikuusamalla on siniset marjat. Luumuista löytyy useita lajikkeita, joiden hedelmä on sininen tai sinivioletti. Siniharmaa lehvästö on esimerkiksi sinikatajalla, sinikuunliljalla ja hopeakuusella.

 

sininen_cornus_alba_elegantissimasininen_geranium_himalayensesininen_hydrangea_the_original_sininen_hydrangea_twist_n_shout_02sininen_rosa_rhapsody_in_bluesininen_WisteriaSummer_Cascadesininen_clematis_The_Presidentsininen_hydrangea_twistshoutsininen_Juniperus_Blue_Carpetsyringa_vulgaris_0020sininen_liatris_spicatasininen_ajuga_reptans