Blog

Fiber Optics

Mielenkiintoisia taimiuutuuksia 2018

Puutarha Tahvoset rikastuttaa suomalaista kasvivalikoimaa etsimällä ja kokeilemalla uutuuksia. Mielenkiintoisimmat ja ilmastollista kestävyyttä osoittavat kasvit otetaan lisäykseen. Yhteistyö eturivin taimituottajien ja jalostajien kanssa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on kestänyt vuosia. Parhaat palat poimitaan myös kotimaisesta kasvinjalostustyöstä. Tänä keväänä valikoimamme täydentyy jälleen muutamalla uutuudella. Mukana on niin hyötykasveja kuin koristepensaitakin. Tervetuloa uutuuskasvien matkaan kohti kevättä!

 

Hyötykasveja

’Järve Seemik’ -päärynän hedelmä on kookas ja maultaan makea. Vihertävä päärynä peittyy etenkin auringon puolelta ruosteen punaiseen peiteväriin. Malto on mehukasta ja hienorakeista. Sato kypsyy syys-lokakuussa ja se säilyy noin kaksi viikkoa. ’Järve Seemik’ -lajike on hyvä pölyttäjä muille päärynöille. Tuottaakseen hedelmää se tarvitsee pölyttäjän.

’Narjadnaja Efimova’ on toinen päärynäuutuus ja myös sillä hedelmät ovat varsin kookkaat. Herkullinen hedelmä on pohjaväriltään keltainen, mutta punainen peiteväri verhoaa hedelmän lähes kokonaan. Malto on vaaleaa, tiivistä ja mehukasta. Tämä venäläinen lajike tarvitsee pölyttäjän tuottaakseen hedelmiä.

 

Lumoavia hortensioita

Magical Candle® syyshortensia on tiivis- ja pystykasvuinen, erittäin runsaasti kukkiva uutuus. Aluksi vihertävän valkoiset kukat muuttuvat myöhemmin vaaleanpunaisiksi. Kukissa on myös mieto tuoksu.

Noin metrin korkuinen, kompakti Magical Fire® syyshortensia kukkii aikaisin. Valkoiset kukat muuttuvat nopeasti vaaleanpunaisiksi ja loppukesällä tummanpunaisiksi. Pensas saa punaisen syysvärin.

Magical Himalaya® syyshortensian kukinnon ovat aluksi valkoiset. Ne muuttuvat vanhemmiten vihertäviksi. Matalahkolle ja tiiviskasvuiselle pensaalle tulee korkeutta 1-1,5 metriä.

Hortensiat viihtyvät happamassa ja kosteahkossa kasvualustassa auringossa tai puolivarjossa.

 

Kaunista ja kukkivaa

Bloomerang® Dark Purple pikkusyreenin tummanpurppuraisista nupuista avautuvat tuoksuvat, purppuranpunaiset kukinnot. Alkukesän pääkukinnan jälkeen pensas jatkaa kukintaansa hajakukintana läpi kesän. Sirolle pensaalle tulee korkeutta noin 1-1,5 metriä. Pensas kukkii parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa kalkitussa kasvualustassa.

Omajuurisen Grandma’s Blessing Easy Elegance® ruusun suuret, kerrotut kukat ovat utuisen tummanpinkit. Symmetriset, tee-hybridiä muistuttavat kukat sopivat hyvin myös leikkokukiksi. Varaa ruusulle aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka ravinteikkaalla mullalla.

’Newport Dwarf’ pikkukeijuangervo on matala ja tiheäkasvuinen. Se kukkii erittäin runsaasti vaaleanpunaisin kukkasin saman vuoden versoilla. Vaatimattomassa kasvualustassa menestyvä, monikäyttöinen pensas on parhaimmillaan täydessä auringossa.

’Youki Gotin’ tarharuusukvittenin kauniit, kermanvalkoiset kukat muodostuvat edellisen vuoden versoihin alkukesästä. Pölytyksen onnistuessa pensaaseen muodostuu muhkuraisia hedelmiä, joissa maistuu sitrushedelmien raikkaus. Läpäisevässä kasvualustassa, täydessä auringossa viihtyvät pensas kasvaa noin metrin korkuiseksi ja leveyttä tulee saman verran.

 

Vihreää ja vehreää

Little Moses pallesorvarinpensaan erikoisuus on sen särmikkäät, korkkipalteiset versot. Raikkaan vihreä, vajaan metrin korkuinen pensas saa syksyllä upean, leiskuvanpunaisen syysvärin. Hidaskasvuinen pensas viihtyy ravinteikkaassa maassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla.

First Editions® kokoelmaan kuuluva Straight Talk™ aitalikusteri on erittäin kapea ja pystykasvuinen, hyvin leikkausta sietävä pensas. Lehdistö on tummanvihreä ja kiiltävä. Keskikesällä puhkeavat valkoiset, tuoksuvat kukat houkuttelevat perhosia. Pensas menestyy parhaiten suojaisalla kasvupaikalla, auringossa tai puolivarjossa. Saatavilla kesästä alkaen.

Meillä luonnonvaraisenakin kasvava talvikkipaju on isokokoinen pensas tai pieni puu. Sen vaaleanvihreät lehdet ovat lähes pyöreät. Talvikkipaju viihtyy kosteahkossa, kalkkipitoisessa kasvualustassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla.

Fiber Optics™ keräpensas tarjoaa mesiaterian perhosille ja muille hyönteisille kermanvalkoisista, pallomaisista kukistaan alkukesällä. Noin 1,5-2 m korkea pensas viihtyy auringossa tai puolivarjossa, kosteahkossa maassa. Fiber Optics™ kuuluu First Editions® kasvikokoelmaan.

 

Tästä klikkaamalla pääset näkemään listan kaikista uutuuksista.