Blog

Kauden 2015 uutuuskasvit

fb_rosa_rhapsody_in_blue_7372

Kevättalven aurinko herättää uinuvan kotipuutarhurin. Intoa ja tarmoa riittää – on aika haaveilla tulevasta kasvukaudesta. Pahimpaan tiedonnälkään esittelemme Tahvosten kasviuutuuksia keväälle 2015.

 

 

FALL FIESTA® SOKERIVAAHTERA Acer saccharum ’Bailsta’

Kaunisrakenteinen ja kookas puu muistuttaa metsävaahteraa. Terveet lehdet ovat kiiltävän tummanvihreät. Puu saa upean syysvärin oranssin ja punaisen sävyissä.

 

LITTLE LIME® SYYSHORTENSIA Hydrangea paniculata ’Jane’

Siro ja kompaktikasvuinen syyshortensia avaa kukintonsa kauniin limenvihreinä. Kukinnan edetessä ne muuttuvat punerviksi. Vahvat versot pitävät näyttävät kukat hyvin pystyssä.

 

WILDFIRE™ KESÄORJANLAAKERI Ilex verticillata ’Bailfire’

Pyöreänmallinen pensas, jolla on tummanvihreä lehdistö. Pienet, puhtaanvalkeat kukat avautuvat kesä-heinäkuussa. Versot sopivat hyvin myös leikkokukiksi. Kirkkaanpunaiset marjat säilyvät pensaassa pitkälle syksyyn. Pensas saa keltaisen-pronssinsävyisen syysvärin. Pensas kuuluu huolella valittuun First Editions® kokoelmaan.

 

ONNIMANNI PUISTOATSALEA FinE Rhododendron

Noin 100 cm korkea puistoatsalea kukkii tummankeltaisin kukin, joissa on vivahdus oranssia. Kukinta-aika on pitkä. Nuoret lehdet ovat punaruskeat muuttuen vähitellen vihreiksi. Lehdet pysyvät vihreinä pitkälle syksyyn.

 

Ruusu-uutuuksia

DUCHESSE DE MONTEBELLO RANSKANRUUSU Rosa Gallica-Ryhmä

Vaaleanpunaiset, kerrotut ja voimakkaasti tuoksuvat kukat ovat aluksi muodoltaan kuppimaiset, mutta avautuvat vanhetessaan. Noin 100-150 cm korkealla pensaalla on terve, sinisen vihreä lehdistö.

 

HONORINE DE BRABANT BOURBONRUUSU Rosa Bourbon-Ryhmä

Kuppimaisten kukkien vaaleanpunaisissa terälehdissä on tummanpinkkejä raitoja. Miellyttävätuoksuinen ruusu on remontoiva, joten kukinta jatkuu pitkään. Noin 150 cm korkeaksi kasvava pensas voidaan tukea myös säleikköön.

 

RHAPSODY IN BLUE RUUSU Rosa

Suuret, löyhästikerrotut tuoksuvat kukat ovat tummanpurppuranpunaiset, lähes siniset. Se onkin toistaiseksi markkinoiden sinisin ruusu. Ruusulla on kiiltävänvihreä ja terve lehdistö. Kasvutapa on pensasmainen ja pysty. Korkeutta se kasvaa noin 100 cm.

 

 

Tuttu Easy Elegance –pensasruusuryhmä saa kolme uutta tulokasta

Pohjois-Amerikassa jalostetut omajuuriset pensasruusut ovat talven- ja taudinkestäviä. Näillä ruusuilla on helppo onnistua. Pitkään kukkivat Easy Elegance –pensasruusut ihastuttavat upeilla kukillaan ja helppohoitoisuudellaan.

 

Easy Elegance® ‘CALYPSO’ pensasruusu fb_rosa_calypso_0171

Suuret, kerrotut aprikoosinväriset kukat nousevat kauniin tumman lehdistön yläpuolelle. Pyöreänmuotoinen,noin 60 cm korkea pensas sopii käytettäväksi esimerkiksi kukkivana aidanteena.

 

 

Easy Elegance® ‘CORAL COVE’ pensasruusu fb_rosa_coral_cove_0211

Kerrottujen kukkien uloimmat terälehdet ovat tumman pinkit muuttuen keskustaa kohti oranssin kautta keltaiseen. Jatkuvakukintainen, noin 60 cm korkea, kaunismuotoinen pensas sopii kukkivaksi aidanteeksi tai perennojen sekaan kukkapenkkiin.

 

 

Easy Elegance® ‘SCREAMING NEON RED™’ pensasruusu   fb_rosa_screaming_neon_red_0188

Intensiivisen kirkkaat neonpunaiset, puolikerrotut kukat koristavat noin 100 cm korkeaa pensasta. Terve, tummanvihreä lehdistö saa syksyllä kauniin viininpunaisen sävyn.

 

 

Hyötykasveja

Hyötykasvit ovat yhä tärkeämpi tuoteryhmä Puutarha Tahvosten taimivalikoimassa. Siksi pyrimmekin vastaamaan kovaan kysyntään tuomalla joka vuosi jotakin uutta hyötykasvipuolelle.

Itse kasvatetut herkut maistuvat kaiken ikäisille ja ovat terveellinen lisä ruokapöytään. Ja ovat hyötypensaat ja -puut kauniitakin.

 

Emityrni ’PERTSIK’ on miellyttävän makuinen tyrni. Marjat ovat suuret, raikkaan oranssit ja maku monivivahteinen. Tämä Venäjältä kotoisin oleva vähäpiikkinen lajike tuottaa satoa jo varsin nuorena. Reilun kokoinen pensas menestyy aurinkoisella paikalla ja on vaatimaton kasvualustan suhteen.

 

Mustaherukka ’BIG BEN’ on nimensä mukaisesti suurimarjainen mustaherukkauutuus. Kiiltävät ja vahvakuoriset marjat ovat makeita ja sopivat erinomaisesti tuorekäyttöön. Pensas tuottaa runsaan sadon ja kestää hyvin härmää vastaan. Mustaherukka viihtyy aurinkoisessa paikassa runsasmultaisessa maassa.

 

Mustaselja ’HASCHBERG’ on mukava uutuus marjavalikoimaan. Valkoisista tuoksuvista kukista kypsyy runsaasti maukkaita, mustia marjoja. Kukista ja marjoista voi valmistaa esimerkiksi mehua. Marjat sisältävät runsaasti terveellisiä antioksidantteja ja flavonoideja. Yli kaksimetriseksi kasvava tuuheako pensas menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla, runsasmultaisessa maassa.

 

 

fb_Prunus-avium

Imelä- eli makeakirsikat ovat hapankirsikoita selvästi makeampia ja mietohappoisempia, suurimarjaisia herkkulajikkeita. Imeläkirsikoissa on itsepölytteisiä lajikkeita, mutta parempi ja tasaisempi sato saadaan istuttamalla useampaa lajiketta. Imeläkirsikat pölyttyvät paremmin toisen imeläkirsikan kuin hapankirsikan siitepölyllä.

 

’GERMERSDORF’

Hedelmät tummanviininpunaiset, maultaan imelänhappoiset.

 

’KATALIN’

Suuri ja kiiltävä punainen hedelmä, maku makea. Tulee aikaisin satoikään.

 

’LENINGRADIN MUSTA’

Hedelmä keskikokoinen, makea ja väriltään mustanpunainen. Osittain itsepölytteinen lajike.

 

’MARGIT’

Suuret loistavanpunaiset, makeanhapokkaat ja miellyttävän aromikkaat hedelmät. Tulee aikaisin satoikään.

 

’STELLA’

Tummanpunainen, suuri hedelmä. Maku makea ja hienoarominen. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä.

 

’VAN’

Aikaisin, vaalein pinkin värisin kukin kukkiva puu. Hedelmät kauniin punaiset ja hyvälaatuiset, makeat, hapokkaat ja hienoaromiset. Hyvä ruskaväri.

 

’VILJANDIN KELTAINEN’

Marjat keskikokoisia, makeita, punakeltaisia.